Ria Kastelijns-Potma
Ria Kastelijns-Potma

Expositie Ria Kastelijns-Potma en Hans Goossens in ’t Oude Raadhuis

Kunst & Cultuur

Laarbeek - De expositie van Ria Kastelijns-Potma en Hans Goossens is in ’t Oude Raadhuis te zien van 27 november t/m 19 december 2021.

Ria Kastelijns-Potma
“Raken en geraakt worden is mijn motto om te schilderen”, vertelt Ria. “Door intuïtief te schilderen kan ik mijn hoofd leeg maken en me laten leiden door wat zich vanzelf aandient, zonder verwachtingen, zonder na te denken. Werken vanuit je onderbuikgevoel. Dat klinkt makkelijk, maar hoe lastig is het om het denken, wat mensen nu eenmaal doen, los te laten. Schilderend laag over laag komt er iets op het doek stoppend als ik een bepaalde spanning voel. Mijn kleurgebruik geeft de stemming weer waar ik me in verkeer op dát moment. Ik geniet van het schilderen en hoe helend het voor mij kan zijn. Uren, zelfs dagen, kan ik hiermee bezig zijn. Het was een eer toen ik op Facebook benaderd werd door de dichter Dirk Engelage, met de vraag of hij geïnspireerd door een aantal van mijn schilderdoeken, gedichten mocht maken. Prachtig hoe deze twee kunstvormen aanvullen zijn. De interpretatie van de dichter raakte me enorm. Tijdens de coronatijd heb ik mezelf uitgedaagd om realistischer te schilderen in een heel klein kleurenpalet blauw en bruin. Mijn inspiratiebronnen zijn altijd vrouwen die een verhaal vertellen. Ik ben autodidact.”

Hans Goossens
“Ria en ik schilderen al ruim 25 jaar samen”, vertelt Hans. “In het creatieve proces hebben we ieder onze eigen ontwikkeling doorgemaakt. Tijdens het schilderen vergeet ik de werkelijkheid om mij heen en verkeer in een heel andere wereld. De laatste twee jaar heb ik me toegelegd op het schilderen van iconen. Ik beschouw mezelf niet als een kunstenaar, maar meer als een doorgeefluik van het Goddelijke. Bij het schilderen van een icoon doe ik aan gebed en meditatie. Als een icoon gereed is wordt deze gewijd en krijgt het de definitieve icoon status. Het woord ‘icoon’ komt van het Griekse ‘eikoon’, wat ‘beeltenis, portret of gelijkenis’ betekent. Een icoon is een op hout geschilderde afbeelding, van Christus, Maria, een heilige, engel of een gebeurtenis uit het Oude of Nieuwe Testament, geschilderd volgens een bepaalde traditie. Iconen maken voor de gelovigen een bovennatuurlijke realiteit zichtbaar; de heilige die afgebeeld is, is voor hen werkelijk aanwezig. Iconen worden geschilderd met eitempera; een verfsoort bestaande uit een emulsie in dit geval eidooier met pigmenten. Het is waarschijnlijk uitgevonden in de oudheid in Egypte, toen het onderdeel uitmaakte van het Romeinse rijk. Schilderingen gemaakt met tempera kunnen vele eeuwen doorstaan.”

Veel plezier bij het genieten van de mooie kunstwerken. Wie weet tot ziens en horens bij ’t Oude Raadhuis, Heuvelplein 8 in Beek en Donk.