Afbeelding

‘De beweegtuin brengt mensen in actie’

Activiteiten & Evenementen

Laarbeek - De beweegtuinen in Laarbeek (elke kern heeft er een) worden volop gebruikt. Mede onder leiding van begeleiders van Laarbeek Actief kunnen deelnemers er hun gezondheid op peil houden en sociale contacten onderhouden. Wie zijn de deelnemers, hoe ervaren ze zelf het gebruik van de beweegtuinen en waarom doen ze dit? Laarbeek Actief sprak uit elke kern met een deelnemer.

“Ik ben gepensioneerd, 75 jaar en zing bij twee koren. Ik ben secretaris van de Jeu de Boules-club en speel zelf ook. Daarnaast ben ik lid van de KBO, schrijf verslagjes van alle activiteiten die zij organiseren en ben vrijwilliger bij De Pastorie en lid van de Heemkundekring Barthold van Heessel, waar ik in het fotoclubje zit. Ook ben ik vrijwilliger bij Zonnetij.”

Hoe ben je in contact gekomen met Laarbeek Actief? “Eerst via andere sportsters in Lieshout. Later via DeMooiLaarbeekKrant. Heel goed dat het iedere week vermeld wordt in de krant. Dit nodigt mensen toch uit om eens een keer een kijkje te komen nemen.”

Wat vind je van de beweegtuinen in Laarbeek? “Ik vind het een super mooi initiatief vanuit de gemeente. De beweegtuin vind ik op een hele mooie plek liggen. Het zijn veel trouwe deelnemers die veel plezier beleven aan het samen bewegen. Leuk om even te vermelden: er zijn twee deelnemers van bijna 90 jaar of ouder. Zij zijn mede door de lessen van de beweegtuin nog zeer actief, dus de beweegtuin brengt mensen in actie. Zij zijn een voorbeeld voor velen wat beweging met mensen doet. Niet alleen het bewegen, maar ook de gezelligheid. Er worden veel grapjes gemaakt, en het haalt mensen uit hun isolement. De toestellen zijn zeer gevarieerd en vrijwel iedereen kan op zijn/haar niveau meedoen. Na het uurtje bewegen kun je koffie/thee gaan drinken met een koekje erbij. Dit is geen verplichting. Het is altijd goed wat of hoe je het doet. Geeft ook vrijheid aan mensen.”

Hoelang ga je al samen met Laarbeek Actief naar een beweegtuin?
“Ik ben eerst ruim een jaar in Lieshout gegaan en daarna naar Beek en Donk. Ik vind het fijn nu om in mijn eigen dorp te gaan. Ook alweer ruim een jaar. Het is een hechte groep mensen van jong tot oud.”

Hoe vind je dat de sportcoaches van Laarbeek Actief het doen? “De sportcoaches begeleiden ieder op hun eigen manier en dat zorgt dus ook voor de nodige variatie. Ik vind vooral de warming-up en de goede balansoefeningen tussendoor heel fijn. Als afsluiting is er altijd een cooling-down, dus er wordt door de coaches verantwoord begeleiding gegeven. Je merkt dat ze een goede sportbegeleiding achtergrond hebben. Ik hoop dat ze dit nog heel lang mogen blijven doen. Daarnaast doen de stagiaires het goed. In de loop der tijd zie je ze groeien. Er is een goed contact tussen de bewegers en de stagiaires, over en weer stimuleren we elkaar.”

Vind je het belangrijk om naar de beweegtuin te gaan? Allereerst voor het bewegen in de buitenlucht twee keer per week, maar ook voor de gezelligheid. Iedereen mag bewegen op zijn eigen niveau, maar er wordt wel toegezien of het verantwoord is wat je doet. Het fijne vind ik ook dat ik me niet af hoef te melden wanneer je een keer niet kunt. Wel leuk dat je dan gemist wordt!”

Als je een tip mocht geven aan Laarbeek Actief, de LEV groep en de gemeente, wat zou dat dan zijn? “Vooral zo doorgaan. Wat is er mooier dan mensen van jong tot oud samen zien sporten in Laarbeek onder prima begeleiding. Ben trots op dit mooie initiatief. Het is een voorbeeld voor vele andere gemeentes. De groepen mogen groter worden, meer reclame maken en als het regent dat we ergens binnen kunnen sporten. Verder alles prima en ga zo door. Complimenten!”