Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Bovenbuurman opgevangen door onderbuurvrouw na brand ‘Ik merk dat hij echt heel dankbaar is’

Human Interest

Lieshout - In een bovenwoning op De Klumper in Lieshout ontstond op 28 september brand. De woning was onbewoonbaar geworden, een onderzoek werd ingesteld. De 27-jarige bewoner Eldif werd opgevangen door onderbuurvrouw Ludi van der Mijden (83), die hem een warm hart toedraagt.

De brand lijkt aangestoken te zijn geweest, maar de daders zijn (nog) niet gepakt. “Ik zat in mijn stoel en zag wat water langs mijn ramen komen. Het was een droge dag, dus ik vond dat wel raar, maar zocht er verder niets achter”, zo begint Ludi te vertellen. “Vervolgens kwamen er steeds meer mensen kijken op straat en ik dacht wat is er toch aan de hand? Ze seinden naar mij dat ik naar buiten moest komen en toen zag ik dat de bovenwoning in brand stond. Vervolgens heb ik direct Eldif gebeld, maar die moest nog vanuit Eindhoven komen. Gelukkig was hij dus niet thuis.”

Toen de brandweer en politie eenmaal waren aangekomen bij de bovenwoning en naar binnen gingen, zagen zij wat aparts. “Wat bleek: de kranen van alle wastafels en de douche waren opengezet. Vandaar dat al het water op de vloer kwam te staan en het naar beneden drupte via mijn woning”, gaat Ludi verder. “Ook hadden ze alles wat in de keukenkast hoort te staan, van chilisaus en ketchup tot olie, gespoten op de vloer en tegen de muur. Vervolgens zijn er dingen aangestoken en zag heel de woning uiteindelijk zwart van de brand. Er was niets meer van over en Eldif was dan ook alles kwijt.”

Verzekering
“Er wordt gedacht dat de daders over de schutting zijn geklommen, op het balkon zijn gekomen en zo naar binnen zijn gegaan. De hele inboedel was na de brand weg en Eldif was niet verzekerd. Hij had dus niets meer, op de kleding die hij op dat moment aan had na. Hij heeft toen gelukkig een heleboel kleding gekregen van mensen uit de straat. Dat is de mooie kant van de mensheid, maar ik ben ook geraakt door bepaalde mensen die zeggen dat hij het zelf wel aangestoken zou hebben. Als iemand géén ruzie zoekt of maakt, dan is het Eldif wel. Er zit helemaal geen kwaad in die jongen. Ik merk dat hij echt heel dankbaar is.”

Na de brand heeft Eldif een tijdje bij Ludi binnen gezeten, maar was hij eigenlijk niet aanspreekbaar. “Hij was een beetje in shock. Pas twee dagen erna begon hij een beetje met praten en hij snapte echt niet wie het gedaan kon hebben.” Eldif komt oorspronkelijk uit Sudan en is als vluchteling ruim vijf jaar geleden naar Nederland gekomen. Eerst in een asielzoekerscentrum, na een tijdje kwam hij terecht in Lieshout. “Hij heeft in het verleden dus al erg veel meegemaakt en daardoor kampte hij al met veel stress. Daarvoor zat hij al bij de dokter. Als hij vertelt over zijn verleden, dan schieten de tranen nog steeds in zijn ogen.”

Opgevangen
Gelukkig heeft hij in Abdul, die in Boerdonk woont, een goede vriend. Abdul is Eldif na de brand op komen halen en heeft hem in huis genomen. “Maar ik begreep toen van Abdul dat hij het zelf erg druk had met zijn werk en studie en toen heb ik besloten dat Eldif bij mij mocht komen wonen. Ik ben de volgende morgen meteen aan het bellen gegaan naar Adriaan Schepers, dat is iemand die voor de rommelmarkt altijd spullen ophaalt. Ik heb toen gezegd dat ik op zoek was naar een bed en hij heeft me direct geholpen. De eerste nacht hier sliep Eldif ruim negen uur, want hij was echt helemaal kapot. Eldif heeft toen drie weken bij mij gewoond. Hij voelde zich een beetje bezwaard om bij mij te wonen, maar ik deed het graag. Ik beschouwde hem een beetje als mijn zoon.”

Toen Abdul na drie weken wat meer tijd had is Eldif uiteindelijk toch nog naar hem gegaan. Nu komt hij nog regelmatig over de vloer bij Ludi. De 83-jarige Ludi is alleenstaand en heeft geen kinderen. “Blijkbaar zit het moederinstinct toch een beetje in mij, want ik vind het erg leuk om voor iemand te zorgen. Ook kan ik dan m’n ei kwijt en heb ik iemand om tegen te praten. Hij zegt ook altijd ‘Jij net mijn mama’.”

Dankbaar
Aan het eind van het interview sluit Eldif zelf nog even aan. “Ik ben Ludi erg dankbaar, want ze heeft mij erg goed geholpen. Ik heb vanuit mijn opvoeding geleerd om goed te zijn voor andere mensen, dan krijg je dat ook terug. Dat goede vertrouwen is door de brand nu een beetje beschadigd, maar toch wens ik iedereen het beste.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding