Patrick Beekmans coacht het vrouwenteam van Sparta'25, terwijl de tribune op de achtergrond helemaal leeg blijft. Supporters zijn momenteel niet welkom.
Patrick Beekmans coacht het vrouwenteam van Sparta'25, terwijl de tribune op de achtergrond helemaal leeg blijft. Supporters zijn momenteel niet welkom. Foto: Mark Barten

Een wedstrijd voetballen zonder te trainen: ‘Het teamgevoel mis je wel’

Sport

Beek en Donk - Door de nieuwe coronamaatregelen mag er na 17.00 uur niet meer gesport worden. Althans niet op sportparken en in sportscholen. Hoe gaat dat dan als je op zondag moet voetballen, terwijl je normaal gesproken twee keer in de week traint?

Het is koud en guur, deze zondagmorgen op sportpark ‘t Heereind in Beek en Donk. De speelsters op de reservebank houden zich warm met een dekentje. In het veld strijden de vrouwen van Sparta’25 en Volkel om elke bal. Een vrije trap hier, een gele kaart daar. “Kom op zeg, ik wil morgen ook gewoon weer kunnen gaan werken”, roept een van de speelsters van de bezoekende partij. De vrouwen van Sparta’25 zijn duidelijk sterker en stappen met een 4-1 overwinning van het veld. Aan niets is te merken dat het de eerste wedstrijd is geweest, zonder de twee gebruikelijke trainingen door de week. “Ik vond het vandaag wel meevallen ja”, zegt aanvoerster Claudia Kantelberg. “Als het langer gaat duren dat we niet kunnen trainen, dan wel denk ik.” 

Het vrouwenteam van Sparta’25 traint normaal twee keer in de week, van 20.15 tot 21.30 uur. Door de huidige maatregelen kan dat dus niet meer. Overwogen om op andere momenten (bijvoorbeeld ‘s ochtends vroeg) te gaan trainen is er niet. “We hebben een vrij jong team, met een redelijke basisconditie”, geeft trainer/coach Patrick Beekmans aan. “De gene die de training echt nodig hebben, weten dat wel. Zij zouden iets voor zichzelf kunnen doen.”

Claudia lacht. Ze is niet iemand die zelf gaat hardlopen, zegt ze. Niet voor haar weggelegd. Met haar conditie zit het wel goed. Hoewel ze de trainingen mist, mist ze nog meer het gewoon samen zijn met het team. Toewerken naar een wedstrijd. “Het teamgevoel mis je wel, en dat vind ik toch wel belangrijk.” Patrick: “Juist in een teamsport is dat wel belangrijk, dat teamgevoel.” 

Ondanks het gemis van trainingen hopen trainer en aanvoerster dat in ieder geval de laatste wedstrijden voor de winterstop nog gewoon gespeeld gaan worden. “We spelen nog twee wedstrijden dit jaar. Anders moet je die na de winterstop doordeweeks in gaan halen. Dat is ook geen pretje.” Claudia hoopt ook dat na twee niet afgemaakte seizoenen, het dit jaar wel gaat lukken om de competitie volledig uit te spelen. “Dit is nu de derde keer dat we mee bovenaan staan. We kunnen kampioen worden. Het zou wel erg leuk zijn als we nu aan het einde van het seizoen wel een feestje kunnen vieren.”

Aanvoerster van Sparta'25, Claudia Kantelberg (m)