Afbeelding

Alles gereed voor nieuwe speeltuin Terlingenplein Aarle-Rixtel: ‘Dit doen we samen’

Algemeen

Aarle-Rixtel - Het wordt de derde speeltuin in Aarle-Rixtel die dankzij de inzet van Stichting Speelplezier Aarle-Rixtel en de hulp van vele vrijwilligers flink wordt opgeknapt. Na succes in speeltuin De Lijster en Strijp, is nu het Terlingenplein aan de beurt.

In vier jaar tijd drie, uitgeleefde, speeltuinen een nieuw leven geven en daarmee zorgen voor meer interactie in de buurt. Stichting Speelplezier Aarle-Rixtel draait er de hand niet voor om. “Het belangrijkste is dat we het samen doen, ook met de buurtbewoners. Samen maken we er een mooie plek van.” Voorzitter Beet Biemans benadrukt wat in zijn ogen het belangrijkste is van het succes van Stichting Speelplezier: samen zorgen voor een mooie omgeving waar jong en oud elkaar kan ontmoeten en spelen. 

65.000 euro subsidie
Natuurlijk is er ook geld voor nodig. Vorige maand werd bekend dat Stichting Speelplezier van de gemeente Laarbeek 65.000 euro subsidie krijgt voor het realiseren van de nieuwe speeltuin aan het Terlingenplein. “Maar dat bedrag moet ik wel even nuanceren. 40.000 euro daarvan is bestemd voor het maken van een waterberging, waar je straks niets meer van ziet. Onder de speeltuin komt een waterberging van zo’n 80 kuub. Er is bij hevig regenval redelijk snel wateroverlast. Het water dat met name vanaf de MCD supermarkt komt, kan in de waterberging worden opgevangen. Ook is het de bedoeling dat de woonhuizen van het plein er op worden aangesloten. Straten zullen zo minder snel overlopen De gemeente vindt duurzaamheid heel belangrijk en dit draagt daar aan bij.”

Hergebruik
Een duurzame oplossing dus, waar de gemeente graag geld voor vrij maakt. De overige 25.000 euro worden gebruikt om het zichtbare aan te pakken, een mooi speelpark voor jong en oud. “In totaal hebben we dankzij andere subsidies zo’n 90.000 euro om het speelpark op te knappen”, geeft Biemans aan. “De grond die vrijkomt voor het aanleggen van de waterberging, hergebruiken we. Zo komt er een zandheuvel, met een grote rioolbuis, waar kinderen kunnen spelen. Er komt onder meer een groot piratenschip (speeltoestel, red.), een waterpomp en een voetbalkooi.”

Betrokken buurt
Biemans is zeer te spreken over de inzet van de vrijwilligers van het Terlingenplein. Zo is er een werkgroep die al jaren het onderhoud verricht op het plein, en die blijft hun goede werk voortzetten. “Daarnaast is de buurt overal bij betrokken. Kinderen hebben tekeningen gemaakt van hoe het er volgens hen uit zou moeten komen te zien. Voor de buurt is het alleen jammer dat het wat langer geduurd heeft dan gepland. Dat heeft ook te maken met de subsidie voor de waterberging. Maar begin volgend jaar moet begonnen worden met de aanleg ervan en dan kan binnen een, twee maanden de speeltuin helemaal klaar zijn. We doen dat allemaal samen en daar mogen we met zijn allen enorm trots op zijn.”  

Afbeelding