Links Jeroen, rechts Roland.
Links Jeroen, rechts Roland.

Hoe is ’t nou met… Familie van de Laarschot

Algemeen

Donkere decembermaanden zijn aangebroken. Feestverlichting op het Piet van Thielplein verlicht het grote parkeerterrein met daaromheen diverse winkelpanden. Het in de jaren ’50 begonnen plein heeft veel veranderingen ondergaan. Ondernemers kwamen en vertrokken, panden werden opgebouwd en afgebroken. Bij de eerste ondernemers die zich eind jaren ’50 vestigden waren Jan en Coby van de Laarschot. Hun zoons Jeroen en Roland namen uiteindelijk de zaak over, maar vertrokken eind 2019 naar Woensel. Hoe gaat het met ze? 

Van SRV-wagen naar winkel op nieuw Piet van Thielplein
Naast het grasveld waar ooit het postkantoor stond verkopen mobiele winkels hun waren. Geur van oliebollen herinnert in deze periode aan de oliebollenverkoop van familie Van de Laarschot in de decembermaand. Hun oude winkel is inmiddels een Poolse supermarkt, maar moeder Coby van de Laarschot woont er nog steeds zelfstandig boven. Coby werkte van 1964 tot haar pensioen in 2018 in de zaak. Eerst met haar man Jan, later met hun zoons. Met DeMooiLaarbeekKrant wil Roland graag herinneringen ophalen aan vervlogen tijden. In de jaren ’50 trok vader Jan met paard en wagen langs de huizen. Hij verkocht voornamelijk zuivelproducten en ‘sjouwproducten’, zware goederen, bijvoorbeeld frisdrank in flessen. Nadat hij Coby leerde kennen kochten ze samen een rijdende winkel, een soort SRV-wagen. Uiteindelijk groeide het wagenpark uit naar twee wagens. Jan en Coby waren ondernemende types. Toen het plan van het Piet van Thielplein zich aandiende, besloten ze een winkelpand te bouwen. Samen met familie De Beer waren ze bij de eerste ondernemers aan het winkelplein.

Hard werken op een plein in ontwikkeling
“Het kleine winkeltje werd door ons mam en een tante gedraaid”, vertelt Roland. “Ons pap bezocht met de rijdende winkels klanten aan huis. Zwaar werk waarvoor hij in 1990 werd afgekeurd en daardoor dus stopte met bezorging aan huis.” Gelukkig werkte Jeroen al vanaf zijn zestiende in de zaak en kon hij zijn ouders helpen. Inmiddels groeide het Plein verder. Roland herinnert zich het weiland dat aan het plein grensde en bedrijven die in de beginjaren het plein kleurden. Sportzaak Mudo van familie Muller, fotograaf Henk Heringa en interieur en schilderbedrijf Van den Eijnden, zomaar wat ondernemers. Naast een supermarkt, slagerij, frietzaak, café en kantoorboekhandel was er ook een slijterij. Eigenaar Kees Verhoeven was volgens Roland toentertijd de grote aanjager van de winkeliersvereniging. Sinterklaas, Kerst of andere activiteiten waarmee het plein zich kon profileren, bij Kees kon je altijd terecht voor raad en spullen.

Stokje over nemen
De winkel was steeds in ontwikkeling, de zaak groeide uiteindelijk naar een oppervlak van 600 vierkante meter. In 1997 namen Jeroen en Roland samen het bedrijf over en zochten ze nieuwe uitdagingen. Na ruim tien jaar wilden ze op de plek van de oude winkel een nieuw pand zetten. In 2009 kregen ze de vergunning, in 2010 werd er gebouwd en in 2011 werd het Verswarenhuys geopend. Tijdens de bouwwerkzaamheden was de zaak tijdelijk aan de overkant van het plein. Toch werd het steeds moeilijker om in Beek en Donk een onderneming te blijven runnen. Bezig met grillproducten, lonkte winkelcentrum Woensel waar een winkel met grillproducten veel meer kans van slagen heeft. Met weemoed vertrokken de broers naar Eindhoven, maar maakten een goede keus. Inmiddels is de goed lopende winkel grillspecialist van Eindhoven. Met de gezellige oliebollenkraam was een Noord-Hollandse vereniging goed. Familieleden die in de dagen voor Oud & Nieuw de kraam bemanden hebben er een leuke tijd gehad. De kinderen van Jeroen en Roland dragen nog steeds hun steentje bij, maar het stokje wordt niet overgenomen en daar hebben de broers totaal geen moeite mee.