Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Brand Lijsterlaan: ‘Je wil er warmpjes bij zitten met de kerst, maar niet zo’

Human Interest

Beek en Donk - In de Lijsterlaan in Beek en Donk vond vorige week een zolderbrand plaats, die vermoedelijk door kortsluiting in het terrarium van een leguaan ontstaan is. Het beestje overleefde de brand uiteindelijk niet en daarnaast is de schade in huis ook erg groot. Bij aankomst lijkt de schade mee te vallen. Een oranje zeil over het dak, maar aan de buitenkant valt er niet veel meer te zien. Totdat de deur geopend wordt en de schade zichtbaar is. De vieze brandgeur is nog volop aanwezig en van de zolder is niets meer over. 

“De afgelopen week is echt heel hectisch geweest”, zo vertellen bewoners Albana Berisha en Joey Meinhardt. “De eerste dagen heb je eigenlijk niet zo goed door wat er allemaal is gebeurd, maar het besef en de emoties beginnen nu toch wel te komen.” Op het moment van de brand was Joey werken en stond Albana in de supermarkt. “Ik werd door de buurvrouw gebeld en die vertelde me in paniek dat ons huis in brand stond en de hondjes nog binnen waren. Toen heb ik alles laten vallen en ben ik als een gek thuisgekomen. Ik trok de deur open en heb de hondjes naar buiten gehaald. Vervolgens heb ik Joey proberen te bereiken. Die is vervolgens ook direct naar huis gekomen en toen stonden we samen te kijken naar hoe ons huis aan het affikken was en geblust werd. Je wil redden wat er te redden valt, maar ze houden je tegen omdat je er niet in mag. Dat is echt heel apart. Je wil er warmpjes bij zitten met de kerst, maar niet zo. Je komt gewoon in een hele enge film terecht.”

Toen de brand geblust was mochten ze naar binnen gaan en zagen ze de schade. “In eerste instantie zie je de spullen die in brand gevlogen zijn, maar pas later besef je dat er ook een enorme waterschade is. Dat drupt natuurlijk allemaal naar beneden, waardoor de eerste verdieping ook totaal blank stond.” Alsof alleen de brand nog niet erg genoeg was, is er ook asbest vrijgekomen op zolder. “Alles wat de brand heeft overleefd, ben je dus waarschijnlijk alsnog kwijt omdat er overal asbest op zit. We mogen de zolderkamer nu ook niet meer in en moeten wachten op de vergunning dat het asbest weggehaald kan worden.”

Domme pech
Het terrarium was op de meest veilige manier geïnstalleerd, maar door kortsluiting kon er toch brand ontstaan. De goede beveiliging, waaronder de keramische fittingen en het thermopane glas, heeft ervoor gezorgd dat de brand niet over is geslagen op de rest van het huis. “De brand is nu door het dak gegaan, want dat was de weg van de minste weerstand. Anders was de schade nog veel groter. Toen ik nog thuis woonde heb ik al jaren een terrarium gehad en toen ik op mezelf ging wonen heb ik de leguaan meegenomen. Inmiddels is dit al zes jaar zo en is het gewoon domme pech dat dit nu gebeurt.”

In eerste instantie leek de leguaan het ongeval te overleven, maar helaas overleed hij later alsnog. “Ik was echt verbaasd toen ik aankwam en onze leguaan nog levend in een doos zag liggen. Met dekens hebben we hem warm proberen te houden, want hij voelde ijskoud aan en was ook helemaal grauw. Toen hebben we hem naar de Dierenkliniek in Helmond gebracht, maar helaas heeft hij het niet overleefd. Ze hebben hem nog in een couveuse met zuurstof gelegd en van alles geprobeerd, maar het mocht niet baten. Het is triest dat het zo af heeft moeten lopen.”

De fascinatie voor reptielen heeft Joey altijd gehad, maar inmiddels lijkt hij voor even genezen te zijn. “Toen ik klein was hield ik van dinosaurussen, maar die zijn er niet meer en dan komt zoiets het dichtst in de buurt. Vroeger begon dat met een klein salamandertje en dat is langzamerhand uitgegroeid tot dit. Nu heb ik het vertrouwen er eigenlijk niet meer in. Alles was zo goed beveiligd en toch kan het gebeuren. Voor nu is het even een einde van het tijdperk.”

Opruimen
Op de begane grond is de schade gelukkig meegevallen, maar op de eerste verdieping en op zolder lijkt het alsof er een bom is ontploft. “Ze hebben inmiddels al onze spullen opgehaald. Dat was best wel een gek gevoel want opeens zie je twee vreemde kerels die met je onderbroeken naar buiten lopen”, zo lacht het tweetal toch nog een beetje. “Je moet het een beetje luchtig houden, want anders houd je het niet vol. Als je dat niet doet word je er ook niet wijzer en vrolijker van.”

Het is nu wachten totdat alles droog is, want pas dan kan er weer opgebouwd worden aan het huis. Een ding is in ieder geval zeker, het koppel gaat anders leven dan voorheen. “Het gewone is er nu af. Normaal ga je ergens heen en dan denk je er verder niet over na dat zoiets kan gebeuren. Nu is bevestigd dat een ongeluk echt in een klein hoekje zit en dat is toch wel een onwerkelijk gevoel. We zullen nu zeker anders gaan leven dan dat we voorheen deden. Stekkers uit de stopcontacten, lampen uit en alles 100 keer controleren.”

Afbeelding