Afbeelding
Foto: Marie-Christine van Lieshout

Rustpuntje op Veestraat bij expositie Janne de Jong

Kunst & Cultuur

Helmond/Beek en Donk – De jonge Beek en Donkse kunstenares Janne de Jong (25) kreeg de unieke kans om tot februari in hartje Helmond haar kunst te exposeren. Op Veestraat 14, naast de ingang van de Passage en tegenover de Hema, creëert Janne een momentje van rust.

Nieuwsgierig werpt een echtpaar dat aan het winkelen is een blik in de sfeervolle expositieruimte. “Kom maar binnen”, lacht Janne bescheiden, “U mag zo binnen lopen.” Het is zaterdag tegen sluitingstijd, de stad is koud en druilerig, maar bij Janne is het aangenaam warm. Tegen de wand en op blokken op de vloer staan verschillende kunstwerken van Janne opgesteld. Ze maakt voornamelijk gedetailleerde inkttekeningen, meestal zwart-wit, soms in kleur. Vooral haar zwart-witte werk doet in de verte aan de kunstenaar Escher denken. Janne, die onder andere kunstgeschiedenis studeerde, lacht verlegen over dit compliment. Ze gebruikt elementen van middeleeuwse iconografie. De symboliek in deze kunststroming vertaalt Janne naar hedendaags werk. “In de middeleeuwen verwees bijvoorbeeld een gebroken eierschaal naar onvruchtbaarheid”, legt Janne uit. “Mijn werk heeft ook symbolische elementen.” En inderdaad, op verschillende schilderijen zie je bijzondere details; dode insecten, snoeppapiertjes of een spel dat tot slang transformeert. Het schilderij (zie foto) is vier keer een zelfportret en verwijst naar depressie waar jongeren mee kampen tijdens de lockdowns. Janne’s huis op nummer 104 leek wel een cel.

Betekeningen
Janne tekent al haar hele leven. Als basisschoolleerling in Beek en Donk werd ze door haar leraar Wim Swinkels al geïnspireerd. “Hij kon zelf mooi tekenen en had mooie prenten van vogels”, vertelt Janne. “En op het Knippenbergcollege genoot ik van kunstgeschiedenis en kreeg ik voor tekenen altijd hoge punten.” Bescheiden Janne durft bijna niet te zeggen dat ze autodidact is en is blij dat haar moeder en een lieve vriendin haar aanzetten tot het delen van haar talent. “Eerst tekende ik op verzoek nog wel eens voorwerpen en portretten voor anderen”, zegt ze, “maar dan word je een soort kopieerapparaat.” Haar zelfvertrouwen groeide toen ze vijf jaar geleden bij de laatste twintig kandidaten overbleef in de wedstrijd ‘Het naakt’ van AvroTros. “Wel confronterend om de tekening van mezelf onder de douche hier te zien hangen”, lacht de kunstenares. Janne werkt met plezier voor een verzekeraar, maar is ook blij dat ze van de gemeente Helmond de kans krijgt om haar werk te exposeren. Volgend jaar mag ze ook met een vriend in het Oude Raadhuis in haar eigen Beek en Donk exposeren. Maar voor die tijd kun je tot februari op dinsdag en zaterdag in Helmond haar toegankelijke kunst in alle rust bewonderen.

Afbeelding
Afbeelding