Afbeelding
Foto: www.112nieuwsonline.nl

Gemeente legt dwangsom op aan lachgasbedrijf

112-berichten

Laarbeek - De Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB) en de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost (VRBZO) hebben een controle uitgevoerd bij een bedrijf op een bedrijventerrein in Beek en Donk. Het bedrijf houdt zich bezig met opslag, overhevelen/afvullen van lachgas (N2O, distikstofmonoxide) in kleinere flessen (bedoeld voor de verkoop). 

Bij de controle is geconstateerd dat de activiteiten op het adres in strijd zijn met het bestemmingsplan. Het bedrijf beschikt niet over de benodigde vergunningen en voor de activiteiten kan op basis van het geldende bestemmingsplan ook geen vergunning verleend worden. Om de illegale activiteiten te stoppen heeft het college van burgemeester en wethouders direct een last onder dwangsom opgelegd ter grootte van €10.000,- per week met een maximum van €60.000,-. “Lachgas is een steeds groter wordend maatschappelijk probleem”, zegt burgemeester Frank van der Meijden. “Het is onze zorg om de brede beschikbaarheid van lachgas ‘voor recreatief gebruik’ terug te dringen. We hebben daarom al een bepaling in onze plaatselijke verordening opgenomen dat de handel en gebruik van lachgas binnen de bebouwde kommen van Laarbeek niet is toegestaan.”

APV
Op dit moment werkt het kabinet aan een landelijk verbod op lachgas. Waarschijnlijk staat lachgas in 2022 op lijst II van de Opiumwet, samen met andere softdrugs. Dat betekent dat het bezit van en de handel in lachgas een boete kan opleveren.

De gemeente onderzoekt in hoeverre het mogelijk is om, vooruitlopend op de landelijke wetgeving, een bepaling over het verbod op lachgas op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening.