Flore Schraven
Flore Schraven Foto:

In de schaduw van de Top2000

Human Interest

Laarbeek - Tussen kerst en oud en nieuw luisteren veel mensen NPO Radio 2 Top2000. DeMooiLaarbeekKrant ging over de digitale snelweg, maar ook over gewone klinkerwegen op zoek naar de muzieksmaak in Laarbeek. Wat staat in jouw top van muzieknummers? Gewoon lekkere muziek, een boodschap, wens of bijzondere herinnering?

Flore Schraven (Aarle-Rixtel)
Lied: Kesha - Praying

Regels uit het lied: I can thank you for how strong I have become
Cause you brought the flames and you put me through hell
I had to learn how to fight for myself
And we both know all the truth I could tell
I’ll just say this is “I wish you farewell”

“Het lied ‘Praying’ van Kesha vind ik een prachtig nummer omdat het enorm veel kracht heeft. Kracht voor iedereen, maar in het bijzonder voor jongeren zoals ik zit de wereld op dit moment heel anders in elkaar. Daarom past dit nummer bij mij en heel veel andere mensen.”

Klik hier om het lied te beluisteren.

Esther de Jong-Prick (Beek en Donk)
Lied: Ilse de Lange - Snow

Regels uit het lied: I hope your wishes do all come true,
carry these memories inside of you and love all your life,
that’s my wish for you tonight.

“Op 11 december 2007 is mijn zus Kim op 31-jarige leeftijd aan borstkanker overleden. Ze liet daarbij haar twee jongens, mijn neefjes, van toen 7 en 5 jaar achter. Niet lang na het overlijden van onze Kim hoorde ik het lied Snow van Ilse de Lange op de radio. Het lied greep me direct. Het lied gaat over hoop, liefde en loslaten. In deze zin wordt omschreven wat ik voor mijn neefjes hoop. Daarnaast vind ik het prachtig dat het lied over sneeuw gaat en de bijna kinderlijke beleving en hoop die sneeuw je kan geven. Onze Kim was een kerstkind, geboren op tweede kerstdag, ze was dol op sneeuw, het maakte het kind in haar los. Ze had, ondanks dat haar leven niet altijd makkelijk was, de kracht om het leven vanuit positivisme te bekijken. Daar genoten haar jongens zo van, het dollen, lachen, spelen, de twinkeling in haar ogen...”

Klik hier om het lied te beluisteren.

Edwin van den Baar met Zino (Lieshout)
Lied: Nirvana - Territorial pissings

Regels uit het lied: Come on people now, smile on your brother and
everybody get together, try to love one another right now

“Nirvana is een rockband die ik nog steeds regelmatig luister. Het nummer begint met deze tekst als duidelijke boodschap. Tja, ik denk dat er in deze tijd geen uitleg bij nodig is. Houd van elkaar!”

Klik hier om het lied te beluisteren.

Robert Leenders (Mariahout)
Lied: U2 - New Year’s Day

Regels uit het lied: All is quiet on New Year’s Day
A world in white gets underway
I want to be with you
Be with you, night and day

“In Mariahout is het nog nooit zo stil geweest als nu. Dat was in mijn jeugd eind zeventiger-tachtiger jaren wel anders. Op zondag begon het dorp na half acht lekker vol te lopen en vanaf acht uur ’s avonds was het groot feest. Allermooiste feest van het jaar was het Nieuwjaarsmatinee (tijdens de jaarwisseling waren alle Mariahoutse kroegen gesloten). 1 januari New years day, bomvolle zaal, héél veel handjes schudden én drie snelle kusjes d’r bij voor de dames. Dit is hèt nummer dat ik daarbij herinner.”

Klik hier om het lied te beluisteren.

Antoinette van Loosdregt-Swinkels (Aarle-Rixtel)
Lied: Normaal - De boer dat is de Keerl

Regels uit het lied: De bank schuld werkt het hardste en drukt op alles zwaar
Kocht alles op krediet , geld heffie niet
Meestal dinsdag ‘s morgens geettie naar de markt
Het zou iedereen duftig rake als de boer gi staken

“Het lied doet me denken aan mijn jeugd op de boerderij en speciaal aan mijn vader die veehandelaar was en overleed toen ik achttien was. Er zijn meerdere regels die me aanspreken. Buitenstaanders zien een boer/veehandelaar met veel geld, maar het meeste is van de bank en inkomsten zijn onzeker. Mooi zijn de herinneringen toen mijn broer en ik in de vakantie ’s nachts mee mochten naar de ‘Bossche Mert’. En de laatste zin is zo waar, al realiseren niet alle mensen het: We hebben de boeren echt nodig.”

Klik hier om het lied te beluisteren.

Merle van de Laar (Beek en Donk)
Lied: Maaike Ouboter - Dat ik je mis

Regels uit het lied: Maar al denk ik soms dat het zo beter is,
kan ik het niet helpen dat ik je soms mis

“Mijn oma Marij is 25 november overleden. Deze zin uit het lied van Maaike Ouboter is bijzonder voor mij, omdat dit precies omschrijft hoe het verlies voelt. Ook al denk ik dat het misschien zo beter is, toch mis ik haar enorm. Het liedje is extra bijzonder voor mij, omdat ik deze heb mogen inzingen voor haar afscheidsdienst. Mijn oma was een hele trotse oma die ervoor zorgde dat wij niets tekort kwamen. Helaas ging het al een lange tijd niet zo goed meer. Ik ben blij dat ze nu rust heeft en niet meer hoeft te vechten. We zullen alle mooie herinneringen met haar nooit vergeten.”

Klik hier om het lied te beluisteren.

Janne van Heertum (Mariahout)
Lied: Duncan Laurence - Wishes come true

Regels uit het lied: I have a feeling
you’re feeling alone

“Ik heb voor deze zin gekozen omdat ik vind dat niemand alleen mag zijn met kerst. Als het kerst is komen we met de familie bij elkaar. We gaan dan met z’n alle dineren. Dat vindt ik altijd super gezellig. Helaas kunnen we door corona dit jaar weer niet met z’n alle samen zijn. Omdat ik dit zelf altijd een speciale periode van het jaar vind moeten we de mensen niet vergeten die alleen zijn.”

Klik hier om het lied te beluisteren.

Freek Gerlings (Aarle-Rixtel)
Lied: Michael Kiwanuka - Cold little heart

Regels uit het lied: Maybe this time I can go far
Thinking about where I’ve been
Ain’t helping me start

“Als ik een nummer voor de Top2000 zou moeten kiezen, dan zou ik dit jaar gaan voor ‘Cold little heart’ van Michael Kiwanuka. Er is zoveel gevoel in deze plaat gelegd en is muzikaal echt fantastisch. Er is elke keer precies op het goede moment een overgang waardoor het nummer nooit saai wordt. Het moet wel de album versie zijn, want de radio-edit is zonde van de muziek. Kiezen van een kort stukje tekst uit het nummer is moeilijk, eigenlijk is de hele tekst goed.”

Klik hier om het lied te beluisteren.

Anja vd Wetering- vd Elzen (Lieshout)
Lied: Volbeat - Lola Montez

Regels uit het lied: Feel the fire where she walks
Lola Montez, so beautiful
Shady and a tempered dame
Blinding your eyes with her spider dance

“Dit vind ik een goed rocknummer. Het liefst draai ik het keihard in de auto, maar tijdens poetsen of op een feestje is het ook een lekker nummer. Het begint rustig, maar gaat uiteindelijk helemaal los.”

Klik hier om het lied te beluisteren.

Dries Klösters (Beek en Donk)
Lied: Rolling Stones - Sympathy For The Devil

Regels uit het lied: Please allow me to introduce myself
I’m a man of wealth and taste
I’ve been around for a long, long year

“Bijzonder omdat ik bij tegenslagen of momenten dat het even anders gaat als dat ik wil, teruggrijp naar dit nummer en keihard aan zet. Dat geeft weer energie.”

Klik hier om het lied te beluisteren.

Antoon van der Burgt (Mariahout)
Lied: Elbow - One day like this

Regels uit het lied: Throw those curtains wide
one day like this a year would see me right

“Voor mij gaat dit over hard werken, doorzetten en trots zijn op wat je behaald/bereikt hebt. Iedereen is via social media vooral bezig met wat anderen van je vinden. Ik vind het belangrijk om trots te zijn op wat je bereikt. Dit geeft zelfvertrouwen en de energie om iedere uitdaging aan te gaan. Wanneer je dan iets bereikt geeft dat het gevoel dat je de wereld aankan. Dat is precies wat de zin voor mij betekent. Wakker worden met het gevoel dat je de wereld aankan. Zo’n dag eens per jaar kan voldoende energie geven om de grootste obstakels onder ogen te zien. Prachtig symfonisch rock nummer.”

Klik hier om het lied te beluisteren.

Ton Strijbosch (Aarle-Rixtel)
Lied: Jim Reeves - He’ll Have To Go

Regels uit het lied: Put your sweet lips a little closer to the phone
Let’s pretend that we’re together all alone

“Ik gaf deze plaat heel lang geleden als cadeautje aan mijn vrouw Lucy. Van het donkerbruine stemgeluid van Jim Reeves kunnen we allebei genieten. Reeves is helaas niet oud geworden en vertelt in dit nummer een mooi verhaal.”

Klik hier om het lied te beluisteren.

Riky Verstappen-Van Hek (Woonde ooit in Lieshout)
Lied: Sandy Coast - True love that’s a wonder

Regels uit het lied: Nobody is important but you
True love that’s a wonder
These days...!

“Aan dit lied heb ik een mooie herinnering. Toen mijn man bijna twintig jaar geleden plotseling overleed kwam deze song meteen in mijn gedachte toen we zochten naar passende muziek tijdens de uitvaart. Toen we op zoek gingen naar het nummer bleek dit ook toevallig het laatste nummer te zijn dat hij voor zijn dood beluisterde. Het was een heel bijzonder moment. We hebben op zijn grafzerk een hart geplaatst met de tekst ‘True love thats’s a wonder’.

Klik hier om het lied te beluisteren.

Esther de Jong-Prick
Edwin van den Baar
Robert Leenders
Antoinette van Loosdregt-Swinkels
Merle van de Laar
Janne van Heertum
Freek Gerlings
Anja vd Wetering- vd Elzen
Dries Klösters
Antoon van der Burgt
Ton Strijbosch
Riky Verstappen-Van Hek