Anke Cardol
Anke Cardol Foto: Joost Duppen

Anke Cardol stopt na achttien jaar als trouwambtenaar ‘Ik kan er wel een boek over schrijven’

Human Interest

Na onder 227 akten haar handtekening in tweevoud gezet te hebben, stopt Anke Cardol-Thomas op 8 januari als trouwambtenaar van de gemeente Laarbeek. De dag erna hoopt ze haar zeventigste verjaardag te vieren. 

Anke, je stopt in januari als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS). Wat ga je het meest missen, denk je? 
“Ik denk de uitdaging om er iedere keer weer een passende ceremonie van te maken voor het bruidspaar of voor de aanstaande geregistreerde partners. Maar ook de jaarlijkse kerstviering van de gemeente en de Babs-bijeenkomsten waar je je collega’s zag en de regionale Babsendagen die elke twee jaar worden gehouden.”

Wat vind je het meest bijzondere wat je meemaakte in die achttien jaar?
“Dat was het huwelijk dat ik in september 2015 sloot in het Kouwenbergs Kerkje. Daar trouwde een weduwnaar op zijn 91e verjaardag met een weduwe van negenenzeventig. Ze hadden elkaar in de supermarkt ontmoet en belandden - dat is een heel verhaal - uiteindelijk in het bekende tv-programma ‘All You Need Is Love’ van Robert ten Brink. Daarin vraagt zij hem in Parijs ten huwelijk. Buiten de bijzondere leeftijden en het elan van de bruiloft was het voor mij heel speciaal om dit samen met diaken Ton Schepens te mogen doen. Hij zorgde voor de kerkelijke inzegening nadat ik het burgerlijk huwelijk had gesloten. Ook aan de primeur van het eerste huwelijk in het huidige gemeentehuis in juli 2004 en het eerste huwelijk in het Oude Raadhuis in september 2006 bewaar ik mooie herinneringen. In beide gevallen werd er daarna een toost uitgebracht op het eerste huwelijk op deze locaties. De vrijwilligsters van het Raadhuis hadden zelf voor een mousserend wijntje gezorgd na afloop en dit uit eigen zak betaald. Ontzettend leuk! De meest emotionele betrokkenheid voelde ik natuurlijk bij het voltrekken van een huwelijk of Geregistreerd Partnerschap bij drie van onze vier dochters.”

Welke veranderingen heb je gezien in de afgelopen achttien jaar bij de bruidsparen? 
“Het valt me op dat steeds meer stellen kiezen voor een Geregistreerd Partnerschap, omdat het woord trouwen kennelijk een zware lading heeft. Ik hoorde dan ‘we willen het wel geregeld hebben’. Misschien dat er gedacht wordt dat na trouwen een groot feest gegeven moet worden. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een zogenaamd eenvoudig huwelijk wat echt goedkoper is. En daarnaast, uitzonderingen daargelaten natuurlijk, zag ik dat er ook minder aandacht besteed wordt aan de kledij bij deze toch bijzondere gelegenheid.”

Nu we het over kleding hebben. Hoe vind je het zelf om afstand te doen van je toga? 
“Daar heb ik totaal geen moeite mee. In de toga vervulde ik een bepaalde rol en die heb ik straks niet meer.”

Wat zijn nu jouw plannen?
“Ik ga genieten van het feit dat niets meer moet, ondanks dat ik achttien jaar met veel plezier trouwambtenaar ben geweest. En als het na de pandemie weer kan, trek ik er graag op uit met mijn man en hoop ik bij mooi weer samen te genieten op de golfbaan. Mag ik iedereen bedanken die mij geassisteerd heeft tijdens de ceremonies en de afdeling burgerzaken voor het in mij gestelde vertrouwen en alle Babsen voor hun collegialiteit?” Jij wel, Anke.