Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D

Gek van... Kerstverlichting!

Human Interest

Een heel bijzondere aanmelding van Perry Vereijken uit de Burgemeester van der Weidenstraat. Gek is-sie van kerstverlichting. Zijn enthousiaste verhaal ging vergezeld met een aantal mooie foto’s. Zal wel, denkt deze redacteur in eerste instantie. Toch maar eens even kijken. 

Perry Vereijken
Perry Vereijken, 29 jaar, van beroep dakdekker. Woont met Francis in het prachtig opgeknapte en smaakvol ingerichte pand op de hoek van de Burgemeester van der Weidenlaan en de Otterstraat. Het pand is uitbundig opgesierd met verlichting aan de gevel, aan de daklijsten, op de erfafscheiding. Pronkstuk is echter de reusachtige boom, die ver boven alles uitsteekt. Voor driekwart gevuld met honderden twinkelende lichtjes. Een juweeltje in een donker straatbeeld. Een blikvanger op een druk kruispunt.

Te laat
“Te laat begonnen”, zo verontschuldigt Perry zich. Het was de bedoeling om de boom helemaal tot boven toe klaar te krijgen. Drie lange zaterdagen hebben we er aan gewerkt, met een hoogwerker. Er zitten 2200 lichtjes in en honderden meters snoer. Gelukkig kan alles blijven hangen.”

“Hij begon met een laddertje”, zo vult Francis aan. “Doodsangsten stond ik uit! Halsbrekende toeren waren het. Nou is hij natuurlijk wel wat gewend als dakdekker. Later met de hoogwerker ging ik ook mee in het bakje om alles aan te geven. Doe ik niet meer. Voor geen goud. Hij gaat gewoon even uit dat bakje hangen om dat ene lampje, eigenlijk te ver weg, op te kunnen hangen. Toch staat Francis pal achter de hobby van Perry. “Natuurlijk geniet ik er ook met volle teugen van”, zegt ze. “Zolang het maar buiten is“, voegt ze er fijntjes aan toe. En zijn hobby niet gaat ‘doorslaan’.

Het begin
Geduldig legt Perry uit: “Ik kreeg het thuis met de paplepel ingegoten. Mijn moeder begon ooit met één kersthuisje. Dat werden er twee, dat werden er drie. Dat werd een dorpje. Dat werd een stadje. Geheel in de kerstsfeer, met boompjes, lichtjes, noem maar op. Ze was er weken vóór Kerstmis al druk mee.”

“Mijn vader bracht ondertussen aan de buitenkant van het ouderlijk huis, uitbundige verlichting aan. Mensen uit Beek en Donk zullen zich dat nog wel herinneren. Ik mocht wel eens meehelpen. Ik genoot ervan. Ik droomde ervan om later mijn eigen huis ook zo te versieren. En dat begint aardig te lukken”, lacht Perry trots

“Eerst moet die boom af”, zegt Perry beslist. Daarna ga ik misschien wel verder op de Amerikaanse manier. Alle contouren van ons huis, elk kozijn, voorzien van strakke verlichting. Net zoals je ook wel in films ziet. Hier en daar een sleetje, een rendiertje, een boompje op de gevel”, zegt hij dromerig.

Diagnose
“Ieder jaar als de blaadjes vallen begint het opnieuw”, lacht Francis. De dagen worden korter, het blijft langer donker. Nederland komt in een dip, wordt neerslachtig, depressief. “Alleen mijn Perry niet. Hij krijgt de eerste ‘kerststuipjes’. Wat gaan we dit jaar uitbreiden aan de kerstverlichting? Wat denk je? Zullen we?”