Afbeelding

Paarse vrijdag op ‘t Otterke

Onderwijs

Beek en Donk - Paarse vrijdag, de dag dat iedereen zich solidair toont ten opzichte van diverse sekse-, gender- en seksuele identiteiten door iets paars te dragen, bijvoorbeeld paarse kleding. Op daltonbasisschool ’t Otterke werd een feestje gevierd.

Kinderen mochten die dag met paarse kleding, paarse accessoires o.i.d. naar school komen. Erkenning is een belangrijke pijler van deze school. Je mag zijn wie je bent. Dit onderwerp sloot daar volledig bij aan. Om dit te gieten in een feestje werd door kinderen als zeer positief ervaren.

In de school zag je de versieringen in de klassen. In de bovenbouw hadden de kinderen de klas zelf versierd en een outfit geknutseld. In de klas is aandacht besteed aan dit onderwerp. Er is gezamenlijk gesproken over dit onderwerp m.b.v. kletspotkaartjes. Daarop stonden diverse stellingen zoals: ‘Jongens of meiden: dat mag niet bepalen wat je hobby’s zijn of wat je later wilt worden.’ Of ‘Stel: Sem speelt met barbies. Sem is geboren als een jongen. Betekent dit dat Sem liever een meisje wil zijn?’ Dit waren zeer interessante en belangrijke gesprekken waarin je echt zag dat kinderen hierover nadachten. De dag werd dan ook afgesloten met: ‘Jezelf zijn is een feestje!’ En een feestje vieren... ja dat kunnen ze wel!