Afbeelding
Foto: Mark Barten

Uitwisselingsstudent Sara Biondini viert dit jaar kerst in Beek en Donk ‘In Nederland mogen mensen zijn wie ze willen zijn’

Human Interest

Beek en Donk - Een jaar studeren in het buitenland, een droom van vele studenten. Voor de Italiaanse Sara Biondini (17) kwam deze droom in september eindelijk uit. Ze verliet de stad Alghero op het eiland Sardinië en kwam in Beek en Donk bij familie van Maasakker terecht.

Het was voor Sara al aan het begin van haar middelbare opleiding duidelijk dat ze graag een jaar naar het buitenland wilde gaan om te studeren. Het is haar droom om de wereld te ontdekken. Na jaren hard studeren voor de studiebeurs, kwam in april 2021 het verlossende woord. “Ik kreeg te horen dat ik naar mijn land van keuze mocht, Nederland. Naast dat Nederland het enige land was waar een tweetalig lesprogramma werd aangeboden, vind ik het gewoon een prachtig land. Een plek waar mensen mogen zijn wie ze willen zijn.”

Gastgezin
Afgelopen zomer lazen Mandy en Mark van Maasakker een artikel over een uitwisselingsstudent van Travel Active die op zoek was naar een gastgezin. Ze lazen zich in en meldden zich al vrij snel aan als gastgezin. “Dan begint een traject van meerdere gesprekken, huisbezoek, aanvragen van een VOG, etc.”, vertelt het Beek en Donkse gezin. Mandy en Mark hebben twee zoontjes: Daley (6) en Duuc (4). Beide kinderen hebben een vorm van autisme en Travel Active had meteen een studente op het oog die geschikt zou zijn voor hun gezin, namelijk Sara. “Ik ben zelf ook opgegroeid met een broertje met autisme, dus ik kan er goed mee omgaan”, vertelt Sara. Sara wachtte op dat moment nog steeds op een gastgezin, het was inmiddels augustus en het schooljaar startte op 6 september. Drie of vier weken na de aanmelding van Mandy en Mark als gastgezin zat Sara in het vliegtuig naar Nederland.

Introductie in Nederland
Haar avontuur in Nederland begon met een introductieweek in Amsterdam. “We verbleven in een hostel met alle vijftig uitwisselingsstudenten. We kregen twee dagen intensieve lessen Nederlands en speelden spelletjes om Nederlands te leren. Er waren een hoop studenten die nog nooit gefietst of überhaupt ooit een fiets gezien hadden. Dat was hilarisch!”

De laatste dag van de introductieweek was het ‘Meet Your Student Day’ en zagen Sara en de familie van Maasakker elkaar voor het eerst in het echt. “Twee weken voordat ze naar Nederland kwam, hadden wij haar vader een berichtje gestuurd om ons voor te stellen”, vertelt Mandy. Sara was toen nog niet op de hoogte dat er een gastgezin was gevonden, terwijl Mandy en Mark het wel al wisten. “Toen het bevestigd was dat er een gastgezin was gevonden, sprong ik een gat in de lucht. Ook mijn ouders waren super blij voor mij. Maar ineens moest ik in een sneltreinvaart alles regelen en afscheid nemen van mijn vriendinnen. Een soort hello, goodbye idee”, zegt Sara lachend. De klik met familie van Maasakker was er eigenlijk al vanaf het eerste moment.

Onderwijs in Nederland
Sara vindt de manier van onderwijs geven een hele stap vooruit in vergelijking met Italië. “Hier vragen leraren hoe het met je gaat en je wordt aangesproken met je voornaam. Dat is in Italië wel even anders. Hier voel je je echt een persoon!”

Haar eerste schooldag ging ze fietsend naar het Jan van Brabant College in Helmond. “Ik kwam pas één dag voor de eerste schooldag aan in Beek en Donk en had totaal geen tijd om rond te fietsen en alles te ontdekken. De eerste dag naar school gebruikte ik Google Maps voor de route. Na 20 minuten dacht ik dat ik niet meer kon! Daarna ben ik met de bus gegaan, maar nu kan ik ook makkelijk met de fiets, als ik daar zin in heb”, grinnikt Sara. De fiets geeft haar ook de vrijheid om overal heen te gaan en nieuwe plekken te ontdekken. Het maakt haar minder afhankelijk van anderen.

Naast al het huiswerk wat ze krijgt van haar leraren in Nederland, heeft ze ook nog huiswerk vanuit Italië. “Om te zorgen dat ik op hetzelfde niveau blijf als mijn medestudenten die niet naar het buitenland zijn gegaan, moet ik bepaalde stof dit jaar behandelen en aan het begin van mijn eindexamenjaar een test doen.” Extra veel werkdruk dus.

Nieuwe vrienden en ervaringen
Al snel maakt Sara vrienden in Nederland. “Zij maken deze ervaring helemaal compleet. Ik ga naar school, kom thuis en doe mijn huiswerk, breng tijd door met de familie en hang met mijn vrienden.” Sara heeft daarnaast al veel nieuwe ervaringen mogen opdoen. “Ik hou van frikandellen en kroketten bijvoorbeeld! Maar ook voor het eerst alleen met de trein ergens naartoe gaan, het bezoekje aan de Efteling.” Ook het contact met Daley en Duuc vindt Sara super leuk. “Het voelt alsof ze mijn kleine broertjes zijn!”

Op de vraag of ze haar familie mist, moet ze stiekem even lachen. “Vorige week vroeg mijn vader dat nog aan mij, maar om eerlijk te zijn mis ik ze niet. Dat is eigenlijk alleen maar een goed teken, want dat betekent dat ik gelukkig ben hier.” Op de vraag of ze na haar eindexamen in Nederland gaat studeren, schudt ze lachend haar hoofd. “Nee, die ga ik denk ik in Rome volgen en dan bij mijn grootouders wonen.”

 

Afbeelding