Afbeelding
Foto: Antoon Verhoeven

Genieten van een natuurvriendelijke tuin

Dier & Natuur

Laarbeek - Waarom een natuurvriendelijke tuin? Omdat een levende tuin goed is voor je gezondheid. Het houdt je actief bezig en geeft je energie. Een tuin is ook om te ontspannen en uit te rusten.

Wist je dat de gelukkigste mensen in een natuurvriendelijke omgeving wonen? Dit is een tuin waar kinderen zich prettig voelen en spelenderwijs kunnen ontdekken en leren. Een natuurvriendelijke tuin is nodig om het contact met de natuur te herstellen en creatief bezig te zijn. De natuur is een zuurstofproducent. Het is goed voor het klimaat, helpt de temperatuurstijging op aarde verminderen, en zorgt in warme zomers voor een aangenamere temperatuur. Een natuurvriendelijke tuin is een tuin met weinig verharding, die minder wateroverlast geeft. Het water zakt zo sneller in de grond. Een natuurvriendelijke tuin is belangrijk voor de flora, fauna en de biodiversiteit.

Hoe ziet een natuurvriendelijke tuin er uit?
Een tuin met voldoende voedsel voor vogels, insecten en andere dieren. Een tuin waar dieren zich kunnen verschuilen en veilig voelen, waar dieren zich kunnen voortplanten en vogels voldoende nestgelegenheid vinden. En vooral een tuin met veel variatie, waar vogels kunnen drinken en badderen. Een tuin met in de hele zomer bloeiende planten, die belangrijk zijn voor insecten, bijen en vlinders. Die zijn weer nodig voor de bestuiving en voedsel voor de vogels. Bomen struiken en planten die zorgen voor bessen, vruchten en zaden. Graag met heggen als tuinafscheiding. Een tuin waar je kale muren en schuttingen laat begroeien. Bij voorkeur een tuin met weinig bestrating en waar regenpijpen worden afgekoppeld voor extra water in de tuin. Maar ook met nestkasten, een voedertafel en eventueel een insectenhotel. Kortom volop mogelijkheden, ook in de kleinste tuin.

Een natuurvriendelijke tuin is ook altijd een vogelvriendelijke tuin. Wil je meer informatie hierover, kijk dan op www.vogelbescherming.nl/tuinadvies of neem contact op met Antoon Verhoeven, lid van IVN Laarbeek en Vogelbescherming Nederland via 0492-462460.