Afbeelding

Het 1.750e huis van de Nationale Duurzame Huizen Route staat in Aarle-Rixtel

Bouwen & Wonen

Aarle-Rixtel - De woning van Jessica en Qurein Biewenga in Aarle-Rixtel is het 1.750e aangemelde huis bij de Nationale Duurzame Huizen Route. Een mijlpaal voor het platform waar huiseigenaren hun ervaringen en tips over duurzaam wonen en verbouwen delen. Wethouder Joan Briels van gemeente Laarbeek ging dinsdagmiddag langs om de huiseigenaren te feliciteren en het duurzame huis te bekijken. 

Jessica en Qurein kochten in 2018 hun jaren ’90-tussenwoning. “We zijn jong, maar zeer gedreven om bij te dragen aan toekomstbestendig wonen en leven.” Daarom namen zij een aantal duurzame maatregelen in hun woning: negen zonnepanelen, een inductiekookplaat en een lucht-waterwarmtepomp. “Helemaal van het gas af dus!”. Dit najaar meldden zij hun woning aan bij de Duurzame Huizen Route om hun ervaringen te delen. 

Duurzame tips uit eigen ervaring
Wethouder Joan Briels feliciteerde de huiseigenaren van harte. “Het is hartstikke waardevol dat we zulke mooie voorbeelden hebben in Laarbeek. Zo laten je eigen buren zien hoe je je huis kunt verduurzamen, en kun je van elkaar leren. Dit hoeft niet altijd duur of ingewikkeld te zijn, je kunt ook met kleine stappen veel bereiken.”

Anderen inspireren
Via de Nationale Duurzame Huizen Route kan iedereen die zijn huis duurzamer of energiezuiniger heeft gemaakt, zijn ervaring delen. Zo kunnen anderen online inspiratie opdoen, vragen stellen of op bezoek bij een duurzaam huis. “Met 1.750 duurzame huizen in heel Nederland, is er voor bijna iedereen wel een herkenbaar voorbeeld te vinden.” vertelt Carina den Otter van de Duurzame Huizen Route.

In 2022 viert de Duurzame Huizen Route haar tienjarig jubileum en wordt voor de derde keer de verkiezing van het ‘Duurzaamste Huis van Nederland’ georganiseerd. Op de hoogte blijven van het nieuws en activiteiten rondom de Duurzame Huizen Route kan via www.duurzamehuizenroute.nl.