Afbeelding
Archieffoto: Dave van Hout

‘Dit zorgt ervoor dat voortgezet onderwijs in Beek en Donk gezond en levensvatbaar blijft’

Onderwijs

Beek en Donk – Onderwijsstichting De Peel en Stichting Openbaar Onderwijs Jan van Brabant heffen het glas na een jaar van intensieve voorbereiding. De twee gezonde besturen gaan in 2022 als één bestuur verder onder de naam Onderwijsgroep Oost-Brabant. Het is een mooie start van het nieuwe jaar, want deze besturenfusie geeft slagkracht op tal van gebieden. Zo ook voor een relatief kleine middelbare school als De Laarbeecke.

Commanderij College (met drie vestigingen in Gemert en Beek en Donk), Jan van Brabant College (met drie vestigingen in Helmond) en Willibrord Gymnasium (vestiging in Deurne) gaan samen verder onder de vlag van Onderwijsgroep Oost-Brabant. ‘’Het geven van onderwijs is natuurlijk ons bestaansrecht, dus daar ligt de belangrijkste reden om te gaan fuseren’’, vertelt bestuurder Arn Bressers. 

Arn Bressers legt uit: “Onderwijsgroep Oost-Brabant is een belangrijke speler; zowel ín de regio als vóór de regio. We laten ons hierbij inspireren door (lokale) bedrijven.’’ Het nieuwe bestuur is diep geworteld in de regio, de scholen zijn bekend bij de inwoners, het bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen. 

Op het gebied van het leraren tekort en goed werkgeverschap geeft deze samenwerking de scholen meer mogelijkheden en veerkracht. Door de krachten te bundelen zijn de scholen ook beter in staat om adequaat te reageren op wisselingen in het aantal leerlingen en kan het thuisnabij onderwijs in stand gehouden worden. 

Directeur Clemens Geenen van De Laarbeecke is blij met de fusie: “Op onze relatief kleine school kun je op het gebied van bedrijfsvoering niet elk specialisme in huis hebben. In een groter geheel kan dat wel.” Een brede samenwerking in de vorm van een fusie zorgt er volgens Geenen bovendien voor dat voortgezet onderwijs in Beek en Donk gezond en levensvatbaar blijft.

Voor (toekomstige) ouders en leerlingen verandert er niet veel, leerlingen gaan naar dezelfde school, met dezelfde docenten en dezelfde directeuren. De Laarbeecke blijft haar eigen identiteit en persoonlijke karakter behouden. Ook het onderwijs dat op de school gegeven wordt verandert niet.

Onderwijsgroep Oost-Brabant verheugt zich op een positieve toekomst en zal zich samen met alle medewerkers voor de volle 100% inzetten om in Oost-Brabant van belang en van betekenis te zijn. Het goede voornemen voor het nieuwe jaar (en alle komende jaren) is om samen met leerlingen en medewerkers te bouwen aan een organisatie waar het fijn werken is en waar leerlingen graag naar school gaan.