Burgemeester Frank van der Meijden
Burgemeester Frank van der Meijden Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Nieuwjaarstoespraak Frank van der Meijden: ‘Blijf gezond, zoek verbinding en blijf met elkaar in gesprek’

Algemeen

Laarbeek - Voor het tweede jaar op rij geen fysieke nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente, wegens de geldende coronamaatregelen. Vandaar dat burgemeester Frank van der Meijden maandagavond online de inwoners van Laarbeek toespraak en hen het beste wenste voor het nieuwe jaar.

Van der Meijden sprak over oud en nieuw, de niet te vermijden coronapandemie, het vieren van het 25-jarig bestaan van Laarbeek en de aankomende verkiezingen. Hij begon met een terugblik op de afgelopen nieuwjaarswisseling. “Gelukkig is de jaarwisseling in onze gemeente goed verlopen. In de dagen vooraf zijn we met het veiligheidsteam druk geweest om preventief in te grijpen als er illegaal vuurwerk werd afgestoken. De nacht van oud op nieuw is niet vuurwerkvrij maar wel rustig verlopen. Hulde aan de hulpdiensten, zorgmedewerkers en de politie.” 

Ale Blie
Een prominente rol in de nieuwjaarsspeech was weggelegd voor het comité Ale Blie. Dit comité verzette zich tegen het samengaan van Aarle-Rixtel met Helmond in de jaren 90 en pleitte voor het samengaan met Lieshout en Beek en Donk. Enkele leden van toen blikten in een filmpje terug op die periode. “Wat mij het meest is bijgebleven is de saamhorigheid en eensgezindheid binnen de groep en onder de bevolking. De meeste mensen stonden achter alle actie die we deden en voor Ale Blie”, vertelde Ans Corbeij.

25 jaar bestaan Laarbeek
Nu is het dan zover dat Laarbeek 25 jaar staat. Er is een speciale vlag gemaakt, die bij het gemeentehuis is gehesen en ook klaarligt voor alle Laarbeekse verenigingen. Burgemeester Van der Meijden hoopt op een mooi jubileumjaar. “We geven verenigingen de kans om zelf in het gehele jaar feestactiviteiten te ontwikkelen voor de inwoners van Laarbeek. De gemeenteraad heeft een subsidieregeling voor verenigingen goedgekeurd. Verenigingen die iets organiseren, kunnen een financiële bijdrage aanvragen. Er ligt al een handvol aanvragen maar wij hopen natuurlijk dat nog veel meer verenigingen een aanvraag gaan indienen! Ik doe hierbij een oproep aan de besturen. Op de homepage van de website van de gemeente staat een link naar de regeling.” Verder zal er op zondag 18 september een open dag zijn in het gemeentehuis en is er op 9, 10, en 11 december een muzikaal weekend in samenwerking met de drie harmonieën.

Coronapandemie
Een online nieuwjaarstoespraak van de gemeente, vanwege de coronamaatregelen. Dan kan het ook niet anders dat burgemeester Van der Meijden stilstond bij de huidige situatie waarin we ons allemaal vinden. “De pandemie duurt lang en het lijkt alsof het steeds moeilijker wordt om ons helemaal aan de coronaregels te houden. In de overleggen met mijn collega burgemeesters en ook aan de collegetafel hebben we het hier regelmatig over. Wij als burgemeesters en wethouders snappen uw reacties. We weten dat mensen het moeilijk hebben. Daarom praten we veel met onze inwoners: we vragen naar úw verhaal en vragen hoe u het volhoudt. Wij vinden het ook moeilijk. We delen uw zorgen over de grilligheid van het virus en over de onvoorspelbaarheid van de maatregelen. We proberen u te motiveren om toch nog even door te gaan, toch die boosterprik te halen en die kapper-afspraak niet via een achterdeur te maken. We proberen u te motiveren om een offer te brengen voor uw naasten en hopen samen met u op een snelle verbetering in de toekomst. We zijn er bijna… we leren steeds beter omgaan met het virus. Ik geloof in uw veerkracht. Fijn dat u het nog even probeert vol te houden”, riep de burgemeester de inwoners van Laarbeek op.

Plannen voor dit jaar
Verder gaf hij aan wat de plannen van het college van burgemeester en wethouders zijn. Zo worden er in Beek en Donk en Lieshout in januari en februari de huiskamers geopend. Dit zijn voorzieningen waar inwoners die het moeilijk hebben kunnen worden opgevangen en waar ze een luisterend oor vinden. Wethouder Tonny Meulensteen is druk met plannen rondom de centra van Mariahout en Lieshout, waardoor nieuwe kansen ontstaan om de centra meer levendigheid te geven. Ook moet er meer woonruimte komen in alle kernen. Dat gaat gebeuren door een hoger bouwtempo van bestaande plannen, maar ook door grote woningen te splitsen en tijdelijke tiny houses te plaatsen. En goed nieuws voor de inwoners van Aarle-Rixtel: er wordt een start gemaakt met een plan om de verkeersoverlast in de Dorpsstraat aan te pakken. Verder werkt wethouder Joan Briels dit jaar ook aan mooie duurzame projecten zoals zonnevelden.

De burgemeester sloot zijn toespraak af met de volgende woorden: “Blijf gezond, zoek verbinding en blijf met elkaar in gesprek. Ga stemmen en vier 25 jaar Laarbeek samen met ons. Ik kom u daar graag tegen!”