Afbeelding
Foto: Henk Beniers

IVN Laarbeek en Jaar van de merel

Dier & Natuur

Laarbeek - Iedereen in Nederland kent wel de merel. Hoe prachtig is dat pikzwarte mannetje met zijn oranjegele snavel. Al vroeg in de ochtend is hij te horen. Vanaf de nok van een dak zingt hij zijn gevarieerde liedje, allerlei geluiden imiterend. Pas als het echt donker wordt gaat de merel te bed. Het vrouwtje is donkerbruin en heeft een donkere snavel. 

In het broedseizoen is de merel heel kwetsbaar. Zijn nestje is voor een kat vaak makkelijk te bereiken. De schattige jonge vogeltjes kunnen amper vliegen. In hun donspakje hippen ze door je tuintje, bedelend om eten. Maar o, als er een kat in de buurt komt. Paps en mams waarschuwen de kleintjes zo luidruchtig dat je het in de hele buurt hoort.

Een merel is beslist geen tortelduifje. Zelden zie je mannetje en vrouwtje tekenen van verliefdheid vertonen. Nee, de merel is een eenling. Meneer merel is een echte vechtersbaas. Hij duldt geen concurrenten in de buurt. En ook mevrouw merel kan aardig van zich afbijten. Het territorium is heilig. Die heerlijke pieren en zalige bessen willen ze met geen andere soortgenoot delen. Ook naar andere soorten kunnen ze behoorlijk agressief zijn.

Het gaat niet zo goed met de merel. Sinds 2016 daalt het aantal schrikbarend. De organisaties Vogelbescherming en Sovon willen graag onderzoeken wat de oorzaken zijn. Vandaar dat 2022 uitgeroepen is tot Jaar van de merel. Met hulp van vogelliefhebbers wil men het gedrag en voedsel bestuderen. Ook u kunt daaraan meedoen. Kijk voor meer informatie op www.sovon.nl/nl/content/jaar-van-de-merel.  

IVN Laarbeek laat oud en jong beleven hoe leuk, gezond en belangrijk natuur is. De vereniging wil niets liever dan met u op pad gaan in de natuur, u een plezierige avond bezorgen met interessante lezingen of u verrassen met gezellige evenementen. Het verenigingsgebouw is ingericht voor mensen die gebruik maken van een rolstoel. De coronaregels maken activiteiten op dit moment echter niet mogelijk. Kijk regelmatig eens op de website en Facebookpagina voor de actuele stand van zaken: www.ivn.nl/afdelinglaarbeek en www.facebook.com/IVNLaarbeek.