De huidige bushalte.
De huidige bushalte.

Opwaardering bushalte Bavaria stap dichterbij

Algemeen

Laarbeek - Was het eerst de bedoeling om de bushalte bij de Bavaria-rotonde op te knappen en op de groenstrook  aan de noordkant te plaatsen, nu moet de nieuwe opgewaardeerde bushalte aan de kant komen waar hij nu ook al staat. Dit is ook de voorkeur van de politieke partijen.

In de raad wordt al langer gesproken over het opwaarderen van de veelvuldig gebruikte bushalte bij Bavaria. Om het gebruik van openbaar vervoer voor woon- werkverkeer en studie te stimuleren is de opwaardering nodig. Nu kan er maar een beperkt aantal fietsen gestald worden en is er iets voorbij de rotonde gelegenheid om mensen op te halen of af te zetten.

Omdat de groenstrook tegenover de huidige bushalte van de gemeente is, viel de eerste keuze daar op. Groot nadeel was dat mensen die de bus naar Eindhoven moeten hebben, hun fiets aan de overkant van de weg moeten parkeren en dan de drukke weg over moeten steken om de bus te halen. Voordeel van de nieuwe locatie is dat de gebruikers van de fietsenstalling nu niet eerst hoeven over te steken. Scholieren komen vaak pas op het laatste moment aan en dan hebben ze geen tijd meer om snel over te steken en de fiets te stallen aan de zuidzijde van de weg. Dit betekent dat de locatie die nu gekozen is beter is voor de gebruikers. En daarmee de veiligheid ten goede komt.

Nadeel is wel dat de grond aangekocht moet worden. Besluit de gemeenteraad het voorstel van het college over te nemen, dan zal de grond van de huidige eigenaar gekocht worden en kan de opwaardering van de bushalte verder gestalte krijgen. De totale kosten komen dan uit op 342.000 euro.

Voor dit bedrag worden dan 26 parkeerplaatsen voor auto’s aangelegd (waaronder een invalide parkeerplaats). Tevens worden de stallingsplekken voor fietsen en bromfietsen overdekt. Er is dan plek voor 108 fietsen en 36 bromfietsen. Ook komt er een voetgangersbrug over de sloot die er ligt, de de parkeerplaats verbindt met de bushalte.

Op deze grond komt een toegangsweg naar de parkeerplekken en de stallingsplekken voor fietsen en bromfietsers.