Opgehaalde kerstbomen Gidy Swinkels
Opgehaalde kerstbomen Gidy Swinkels Foto:

Inwoners Laarbeek nemen initiatief om kerstbomen op te halen

Algemeen

Laarbeek - Voorheen werden kerstbomen altijd door de gemeente Laarbeek opgehaald, maar inmiddels heeft de gemeente een andere keuze gemaakt. Sommige inwoners waren hier nog niet van op de hoogte en vroegen zich af wanneer de kerstbomen dit jaar opgehaald werden. Op de vraag die zij op social media stelden kwamen dan direct veel reacties, maar andere inwoners zagen er wel wat in om de kerstbomen dan maar zelf op te halen.

Een van die inwoners is Gidy Swinkels. Hij haalde de bomen maar wat graag op. “Ik ben er zeker blij mee. Ik heb vorig jaar ook al de kerstbomen met kluit opgehaald, dus zodoende ben ik dat dit jaar weer gaan doen. Ik heb namelijk een stuk bos in Bakel en daar ga ik de kerstbomen herplanten. Dit jaar heb ik er ruim 150 opgehaald bij mensen thuis. Dat gebeurde dan in etappes en zo gooide ik elke keer mijn busje vol met 20 kerstbomen. Daar waren de inwoners van Laarbeek ook heel blij mee.”

Dat de inwoners er blij mee waren bleek ook uit de oproep van twee kinderen uit Beek en Donk. Stef (10) en Jens (7) wilden hun spaarpotje spekken en kwamen zo op het idee om kerstbomen op te halen. Samen met hun vader en moeder zouden ze de kerstbomen dan ophalen, maar dit liep al snel uit de hand. “Ons idee was dat ze dan wel 20 kerstbomen op zouden kunnen halen. Echter is hier zo massaal op gereageerd dat we hier mee gestopt zijn omdat het niet onze bedoeling was er een commercieel iets van te maken. Misschien is het in de toekomst een goed idee voor verenigingen of carnavalclubs om dit op te pakken. Mensen zijn heel blij dat dit gedaan wordt en hebben er graag een paar euro voor over.”

De gemeente zelf kwam ook met een reactie over de beslissing om de kerstbomen niet meer op te halen. “De raad heeft er eind 2020 voor gekozen om te stoppen met het inzamelen van kerstbomen. De reden is kostenbesparing op afvalkosten. Het inzamelen van kerstbomen kost geld en als de gemeente het faciliteert wordt het betaald door alle inwoners vanuit de afvalstoffenheffing, terwijl niet alle inwoners hier gebruik van maken. Het stoppen van de kerstbomenroute past goed bij het principe: de vervuiler betaald. Aangezien het besluit kort voor de kerstperiode 2020 is genomen, is besloten om per januari 2022 te stoppen. De ervaring bij omliggende gemeenten, waar de kerstbomen ook niet deur aan deur worden opgehaald, leert ons overigens dat van rondslingerende bomen, kerstboomverbrandingen en onvrede/onbegrip bij inwoners niet of nauwelijks sprake is. De kerstboom mag gratis worden ingeleverd bij de milieustraat, maar kleinere kerstbomen, kunnen ook (verzaagd) in de GFT container.”