Coronamaatregelen
Coronamaatregelen Foto: Joost Duppen

Winkels, sportclubs en kappers weer open; horeca blijft gesloten

Algemeen

Laarbeek - Vanaf zaterdag mogen winkels weer tot 17.00 uur open zijn. Ook contactberoepen (bijvoorbeeld kappers, en nagelsalons) kunnen weer klanten gaan ontvangen en sportclubs mogen open gaan. De horeca blijft wel gesloten tot zeker 25 januari. Dit maakte minister-president Mark Rutte vrijdagavond bekend op de coronapersconferentie.

Het enorme aantal besmettingen met de omikronvariant maakt het noodzakelijk om de sluiting van andere voorzieningen voort te zetten, tot dinsdag 25 januari wanneer opnieuw wordt besloten of er meer kan.

De nieuwe maatregelen op een rij:
Nadat op 10 januari de scholen in het primair en voortgezet onderwijs openden, kan het fysiek onderwijs in het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs kan nu ook worden hervat. Alle sportactiviteiten en kunst- en cultuurbeoefening (bijvoorbeeld muziek, toneel en dans) binnen en buiten is weer mogelijk. Publiek is daarbij nog niet welkom. Sportwedstrijden binnen de eigen club kunnen ook weer. Het coronatoegangsbewijs blijft verplicht bij sport- en cultuurbeoefening binnen vanaf 18 jaar.

Detailhandel en contactberoepen
De deuren van de detailhandel gaan dagelijks weer open, tot 17.00 uur ’s middags. Er moet wel 1,5 meter afstand worden gehouden, er geldt een bezoekersnorm en er gelden een mondkapjesplicht en hygiënemaatregelen. Kappers, nagelstudio’s, sekswerkers en mensen met andere contactberoepen kunnen hun werk weer hervatten tot 17.00 uur ’s middags. 

Mondkapjes
De mondkapjesplicht en het advies wordt uitgebreid. Geen stoffen mondkapjes meer.

Quarantaine
Wie een boosterprik heeft van minimaal een week oud of al in 2022 corona heeft gehad, hoeft per direct niet meer in quarantaine na nauw contact met een besmet persoon.

Overige maatregelen
Met de recordhoogtes besmettingen van de omikronvariant dreigt nog steeds overbelasting van de zorg. Daarnaast leiden het grote aantal besmettingen én de quarantaineregels tot uitval van personeel. Dat kan in het onderwijs, het openbaar vervoer, bij de politie en op allerlei andere belangrijke plekken tot grote problemen leiden.

Daarom gelden deze maatregelen per 15 januari:|
Houd overal 1,5 meter afstand.
Blijf bij klachten thuis en gebruik een zelftest. Laat je bij een positieve uitslag bij de GGD testen.
Ontvang thuis niet meer dan 4 personen vanaf 13 jaar per dag. Ga per dag bij maximaal 1 huishouden op bezoek.
Buiten is het advies om met niet meer dan 4 personen ouder dan 13 jaar samen te zijn.
Alle horeca is gesloten. Bestellen en afhalen is mogelijk.
Bioscopen, musea, theaters en concertzalen zijn gesloten.
Essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen, zijn open tot 20.00 uur. Uitgezonderde dienstverlening zoals tankstations, apotheken, bibliotheken, rijscholen, de notaris of advocaat zijn open.

Deze maatregelen komen bovenop de maatregelen en adviezen die op dit moment al voor iedereen gelden zoals de basisregels, de mondkapjesplicht, het advies om een zelftest te doen voor je bij anderen op bezoek gaat en het thuiswerkadvies. Mensen vanaf 70 jaar wordt geadviseerd om zoveel mogelijk hun contacten te beperken, ook met kinderen en 1,5 meter afstand van hen te houden.

!