Jan Gruijters (Jack Dasser) vindt een cache tussen de rotsen.
Jan Gruijters (Jack Dasser) vindt een cache tussen de rotsen.

‘Jack Dasser’ nodigt iedereen uit om zijn geocaches te vinden: “Inmiddels is het echt een verslaving”

Human Interest

Laarbeek/Nederland - Geocachen is een soort schatzoektocht op basis van gps-coördinaten. Via deze coördinaten kan je een zogeheten ‘cache’ gaan zoeken. Naar wat je op zoek bent weet je niet precies. Elke geocache is namelijk anders en juist dat maakt het zo leuk. Als je een cache gevonden hebt schrijf je jouw naam op in een logboek en kun je een reactie achterlaten op de geocache-site om de eigenaar te bedanken. Wereldwijd zijn er ruim 6 miljoen geocachers, de een nog fanatieker dan de andere. Jan Gruijters uit Aarle-Rixtel is een van die fanatiekelingen.

Geocaches kunnen overal verstopt liggen. In een bos, langs het kanaal, in een woonwijk en ga zo maar door. Via de officiële geocachemap (je kan een gratis account aanmaken op www.geocaching.com) staan al deze verschillende geocaches aangegeven. Je klikt een cache aan die je wil zoeken, voert de coördinaten in op je mobiel of GPS en je gaat vervolgens op pad om de cache te zoeken. Eenmaal op de locatie aangekomen is het écht zoeken geblazen. Caches kunnen namelijk op de meest leuke plekken verstopt zijn. Onder de grond of een steen, in een boom óf zelfs in een metalen buisje van een verkeersbord. Je kan het zo gek niet bedenken of het is mogelijk. “Als geocacher heb je daarom eigenlijk altijd een soort gereedschapskist bij. Hierin kan bijvoorbeeld een pen, magneet, spiegeltje, lampje, pincet en/of vergrootglas zitten”, zo vertelt geocacher Jan, die in de regio beter bekend is als Jack Dasser.

Verslavend
Jan heeft zelf al zo’n 8.000 geocaches gevonden in bijna 10 jaar tijd. Omgerekend zijn er dat zo’n 800 per jaar, oftewel ruim 2 caches per dag. “Eigenlijk is dat nog weinig”, vertelt hij. “Ik ken een bevriende geocacher uit Boxtel die er al 67.000 heeft gevonden. Als mijn vrouw net zo verslaafd was als ik, dan had ik er ook veel meer gehad”, lacht Jan. Zelf is hij in 2012 begonnen. “Ik moest destijds voor mijn gezondheid meer gaan lopen. Mijn vriend ‘Minyton’ uit Lierop, die iets eerder met geocachen was begonnen, vroeg toen of geocachen misschien iets voor mij was. Dat hebben we toen geprobeerd, maar na één keer dacht ik dat ik het nooit meer zou doen. We waren helemaal doorweekt door de regen en snapten er vrij weinig van. Toch zijn we toen vaker geweest en vonden we het steeds leuker. Inmiddels is het echt een verslaving.”

Dat hij een fanatiek geocacher is, blijkt maar eens uit het feit dat hij zelfs op vakantie in het buitenland naar caches gaat zoeken. De caches liggen tenslotte over de hele wereld. Ook heeft Jan zelf al 61 caches verstopt. De meeste in Laarbeek, maar zo ook op een vakantieadres in Turkije en Griekenland. “In Rhodos was dat wel grappig. Ik zat op een terrasje nabij het strand en zag een perfecte plek om een cache te verstoppen. Ik sprak de eigenaar van dat stuk strand toen aan met de vraag of het mocht en die werd gelijk enthousiast. Hij wist eerst niet wat geocachen was, maar na een uitleg zag hij er direct geldtekens in als vele toeristen bij hem zouden komen om naar de cache te komen zoeken.” In Laarbeek heeft Jan ruim 30 caches verstopt. Zo is er de serie caches ‘Rondje Laarbeek’ van 18 stuks, ‘Aarle klinkt als een klok’ van 6 stuks, ‘Gehengeld in Laarbeek van 5 stuks, ‘Met stip op de kaart Aarle Rixtel’ en ‘Nun Alese Oppikker’.

Caches verstoppen
Niet iedereen kan zomaar caches verstoppen. Dit kost erg veel tijd en moeite en er moet zelfs een vergunning voor aangevraagd worden. “Als je een cache legt moet je toestemming hebben van de gemeente. Vanuit Laarbeek heb ik inmiddels een brief gekregen dat ik caches mag leggen. In Laarbeek mag ik ze nu dus verstoppen, op particuliere terreinen na, maar als ik ze in het bos wil verstoppen, dan moet ik ook toestemming vragen aan bijvoorbeeld staatsbosbeheer. Zij hebben bepaalde richtlijnen waaraan je je moet houden, maar dat respecteer je en dan mag je daar ook caches verstoppen.” Helaas worden sommige geocaches ook vernield of weggegooid door mensen. Voor de owner (diegene die de cache verstopt) is dat erg jammer. “Er wordt veel tijd en moeite ingestopt en je bent er eigenlijk wel dagelijks mee bezig als je er zoveel verstopt hebt als ik. Logboekjes vernieuwen, controleren of de cache er nog ligt, hints doorspelen en ga zo maar door. Het is dan extra leuk als mensen een mooie reactie achterlaten als zij jouw cache gevonden hebben.”

Afbeelding
Een cache verstopt in de bossen.