Afbeelding
Foto:

Molen de Leest in 2021

Algemeen

Lieshout - Als de molenaars op molen de Leest zijn leggen ze de activiteiten die ze uitvoeren vast in een logboek. Dat levert dan aan het begin van een jaar leuke gegevens op over het voorgaande jaar.

In 2021 is molen de Leest een instructiemolen geworden en zijn er inmiddels vier molenaars in opleiding. Twee van die leerlingen komen uit Laarbeek: één uit Lieshout en één uit Aarle-Rixtel. Waar jaren naar is gezocht is eindelijk gevonden, aanwas uit eigen gemeente.

Op de molen waren in 2021 drie molenaars actief op de dinsdagmiddag en de zaterdag, op elk van die dagen waren er ook twee leerlingen. De molen is in totaal op 100 dagen open geweest, door corona helaas niet altijd voor publiek. Als het maar enigszins waaide hebben de wieken gedraaid en in totaal 117.039 omwentelingen gemaakt, dat is zo’n 7000 meer dan gemiddeld. Met enige regelmaat is er graan gemalen.

In normale jaren komen er elk jaar rond de 800 mensen de molen bezoeken: fietsers die even binnenkomen, bezoekers van de Nationale Molendagen en de Peellandse Molendag en natuurlijk de groepen 6 van de basisscholen voor het project ‘zo gaat de molen’. Dit project is net als in 2020 ook in 2021 vanwege corona niet doorgegaan, erg jammer, omdat er altijd veel belangstelling voor is.

Het aantal bezoekers was daarom aanzienlijk minder dan in voorgaande jaren. In totaal hebben 190 mensen de molen bezocht:

  • 115 bezoekers uit Laarbeek,
  • 62 bezoekers uit andere plaatsen in Nederland,
  • 13 bezoekers uit 8 buitenlanden, België, Brazilië, Costa Rica, Duitsland, Italië, Spanje, Turkije en de Verenigde Staten.

Hopelijk kunnen ze de molen snel weer openen voor bezoek, waar ze u dan weer graag ontvangen om te laten zien wat voor een bijzondere machine een molen is. Wil je eens een paar uur meelopen op de molen, meld je dan even aan bij Jan Tielemans via 06-51815316.