Afbeelding

Comité Ale Blie hield Aarle-Rixtel uit handen van Helmond

Algemeen

Aarle-Rixtel - In juli 1991 bracht de commissie Schampers, een commissie die provinciale staten van Noord-Brabant adviseerde over herindelingen van gemeenten in de provincie, een rapport uit met voorgestelde herindelingen/samenvoegingen van gemeenten. Een belangrijk advies ging over de herindeling rond Helmond, waarbij Aarle-Rixtel en Mierlo bij deze stad zouden komen. En dat viel niet goed in zowel Mierlo als Aarle-Rixtel. 

Het leidde ertoe dat op 10 oktober een oprichtingsvergadering voor een actiecomité werd gehouden in de Dreef. “Wij schuwen geen enkel middel, behalve geweld”, zo klonk strijdlustig uit de monden van het comité. De actievoerders van het comité ‘Ale Blie’, zo ging de groep heten, onder aanvoering van Gina Box, waren Henk van Beek, Loek Bijsterveld, Ans Corbey, Ad Kweens, Frans Coppens, Frits Lammers, Teun Vogels, Thea van de Kolk, Colette Keuten en de inmiddels overleden leden Jan van den Boogaard, Henk Daniëls, Theo van Gerwen, Cees Rijf, M. van de Bogaard, en Wim Driessen. 

Het comité Ale Blie ging voortvarend aan de slag: argumenten waarom samenvoeging zou moeten, werden bestudeerd en weerlegd, vele slagzinnen om het samengaan met Lieshout en Beek en Donk te benadrukken als goed alternatief, werden bedacht. Bij alle invalswegen van Aarle-Rixtel zag je wel een spandoek. Maar zelfstandig blijven van de drie dorpen was ook geen optie. Het samengaan had in hun ogen wel voldoende kansen, want hiermee zou de nieuwe gemeente ongeveer 22.000 inwoners krijgen en is een full-time bestuurlijk apparaat mogelijk. Door dit bestuurlijk samengaan worden krachtigere kansen geboden tegenover de stad en ontstaat er een evenwichtigere verdeling van bestuur in de regio. De karakteristieke dorpen zullen behouden blijven en een waardevol buitengebied zal gewaarborgd zijn, zo luidden de argumenten.

Tijdens het bezoek van de commissaris van de koningin Houben aan Aarle-Rixtel op 4 december 1991, bood het comité hem een grote klomp aan met een ‘verlanglijstje’. Op 5 december reisde een delegatie af naar het provinciehuis om de klomp met tekst te overhandigen.

Op 15 en 16 en oktober 1992 werd tijdens de raadsvergadering in respectievelijk Aarle-Rixtel en Lieshout, een groot bord aangeboden met de symbolen van de drie dorpen en de tekst ‘Samen één’. Op vrijdag 6 november toog het actiecomité andermaal naar Den Bosch om de commissievergadering Bestuurlijke organisatie te vertellen dat een fusie met Lieshout en Beek en Donk de meest voor de hand liggende is. Op dinsdag 29 december 1992 verschijnt er in het Helmonds Dagblad een artikel waaruit blijkt dat protesteren en actie voeren door het comité succesvol is geweest. Boven het artikel vind je de tekst: ‘Comité Ale Blie pleitte met succes voor fusie met Beek en Donk en Lieshout’ en dan de zin met grote letters: ‘Samen één en toch apart’.

Na vijf jaar van intensief lobbyen komt er eind 1996 een einde aan het comité Ale Blie. Het doel is bereikt: samenvoeging van Aarle-Rixtel met Lieshout, Mariahout en Beek en Donk tot de nieuwe gemeente Laarbeek, per 1 januari 1997. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding