De horeca mag vanaf woensdag 26 januari weer open, tot 22.00 uur.
De horeca mag vanaf woensdag 26 januari weer open, tot 22.00 uur. Foto: Joost Duppen

Volgende stap in coronaversoepelingen: horeca en cultuur open tot 22.00 uur

Algemeen

Laarbeek - Het kabinet en dus ook Nederland zet vanaf woensdag 26 januari een volgende stap in de coronaversoepelingen. Horeca, bioscopen, theaters, musea, concertzalen, dierentuinen en pretparken mogen vanaf morgen de deuren openen, tot 22.00 uur. Daarnaast mogen sportwedstrijden buiten eigen clubverband weer en is publiek bij alle sportwedstrijden welkom. Er geldt ook een versoepeling van het quarantaineadvies voor kinderen tot 18 jaar. Op dinsdag 8 maart besluit het kabinet opnieuw of er meer kan.

Het aantal besmettingen is hoog, veel mensen zitten thuis in isolatie of quarantaine. Naar verwachting zal het aantal coronapatiënten stijgen door deze versoepelingen. Toch heeft het kabinet besloten dat, ondanks de risico’s en onzekerheden, deze grote stap verantwoord gezet kan worden. Want nog langer met maatregelen leven die ons dagelijks leven beperken, beschadigt ook onze gezondheid én de samenleving.

Algemene maatregelen en adviezen
- Er geldt voor alle locaties een algemene openingstijd van 05.00 uur tot 22.00 uur.
- Houd overal 1,5 meter afstand.
- Ontvang thuis niet meer dan 4 personen vanaf 13 jaar per dag.
- Ga maximaal 1 keer per dag op bezoek.Ga je op bezoek of naar een drukke plek waar veel mensen zijn? Doe dan een zelftest.
- Een mondkapjesplicht (vanaf 13 jaar) geldt in en rond het openbaar vervoer. En in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea, bioscopen en de horeca. Voor bioscopen, theaters en horeca geldt dat als u zit, het mondkapje af kan.
- Overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, wordt geadviseerd een mondkapje te dragen, ook buiten. Bijvoorbeeld in drukke winkelstraten.
- In alle publieke binnenruimtes, zoals horeca, theater en bioscopen, is een vaste zitplaats verplicht.
- Een coronatoegangsbewijs is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar in onder meer de horeca, theaters en concertzalen, musea, binnensportlocaties, bioscopen, dierentuinen, pretparken, sauna’s en casino’s.
- Op doorstroomlocaties, zoals een museum, geldt een maximum van 1 bezoeker per 5m2, tot maximaal 1250 personen per ruimte. Op locaties met een vaste zitplaats geldt een maximum aantal bezoekers van 100 procent van de maximale capaciteit op 1,5 meter. Dit is circa 1/3 van de reguliere capaciteit.
- Voor sport, evenementen, kunst en cultuur geldt binnen een maximum van 1250 personen per ruimte.
- Evenementen zonder vaste zitplaats, zoals festivals, zijn nog niet toegestaan.
- Grote evenementen (met meer dan 1250 bezoekers) met vaste zitplaats, zijn alleen buiten toegestaan.
- Het thuiswerkadvies is ‘Werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand.

Quarantaine
Het quarantaineadvies verandert. U hoeft niet meer in quarantaine na contact met een positief getest persoon als u geen klachten hebt

EN:
een kind of leerling bent die naar de kinderopvang, het basisonderwijs of het voortgezet onderwijs gaat;
OF een mbo- of ho-student onder de 18 jaar bent;
OF in overleg met uw werkgever hebt afgestemd dat u een werknemer in een essentieel bedrijfsproces bent en dat u voldoet aan de voorwaarden
OF langer dan een week geleden een boosterprik hebt gehad
OF korter dan 8 weken geleden positief bent getest.