Secretaris Cees Dingemans.
Secretaris Cees Dingemans.

Dorpsraad Lieshout helemaal ‘WBTR-proof’

Algemeen

Lieshout - De nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) is op 1 juli 2021 van kracht geworden. Een nieuwe wet waarmee het ‘besturen van’ en ‘toezicht houden op’ van verenigingen en stichtingen wordt gereguleerd. Dorpsraad Lieshout heeft hiervoor haar eigen huishoudelijk reglement aangescherpt en inmiddels alles zo geregeld dat ze volledig ‘WBTR proof’ zijn. Ook hebben ze samen met de andere Laarbeekse Dorpsraden en de gemeente Laarbeek een convenant opgesteld waarin de samenwerking wordt geregeld; ook in de eigen organisatie heeft Dorpsraad Lieshout niet stilgezeten.

Veel verenigingen en stichtingen zijn bezig met de WBTR. Eigenlijk allemaal wel; ze moeten wel. Deze nieuwe wet stelt immers duidelijk andere verplichtingen aan de verenigingen en stichtingen dan voorheen en gaat over de positie en plichten van bestuursleden en toezichthouders. Ook gaat deze over de aansprakelijkheid van hen en gaat het over financieel beleid en goedkeuring van uitgaven. Ook zijn er regels opgenomen omtrent belangenverstrengeling en procedures opgenomen die gevolgd moeten worden bij grote uitgaven. Omdat daarnaast ook nog eens een hoofdelijke aansprakelijkheid voor de bestuursleden in de wet is opgenomen is het van groot belang dat zaken conform deze wet geregeld zijn.

Huishoudelijk reglement
Dorpsraad Lieshout heeft de impact van de wet onderzocht en als gevolg daarvan eerst haar statuten gecheckt. Deze behoefden uiteindelijk niet herzien te worden, omdat ze aansluiten bij de wetgeving. Wél moest het huishoudelijk reglement herschreven worden om de aansprakelijkheden en verplichtingen in het dagelijkse werk goed door te voeren. Secretaris Cees Dingemans heeft deze het afgelopen jaar volledig herzien, waardoor Dorpsraad Lieshout -als stichting- weer helemaal aan de wetgeving voldoet.

Convenant met gemeente
Naast de WBTR-werkzaamheden is Dorpsraad Lieshout ook bezig geweest om de wijze van samenwerking met de gemeente Laarbeek beter vast te leggen. Samen met de Dorpsraden van de andere Laarbeekse kernen (Mariahout, Beek & Donk en Aarle-Rixtel) en de gemeente Laarbeek is het afgelopen jaar gewerkt aan een convenant waarin die samenwerking goed wordt vastgelegd. Inmiddels is dat convenant definitief. Alle voorzitters van de Dorpsraden hebben het document getekend. Over twee jaar volgt een nieuwe evaluatie met eventueel aanpassingen; hierdoor zijn ook de rechten en plichten duidelijk vastgelegd.

Solide basis
Met deze aanpak is de Dorpsraad niet alleen bezig geweest met allerlei leefbaarheidszaken in en om het dorp Lieshout, maar ook met zichzelf. Door de doortastende aanpak van secretaris Cees Dingemans kan Dorpsraad Lieshout zich volledig ‘WBTR-proof’ beschouwen en door het afgesloten convenant is ook nog eens de samenwerking met de gemeente goed vastgelegd. Een solide basis dus, onder de Dorpsraad. Met dit fundament kan Dorpsraad Lieshout zich in 2022 weer helemaal richten op het verder optimaliseren van de leefbaarheid in het dorp Lieshout (als onderdeel van de gemeente Laarbeek).