Een impressie van de achterste loods op het Ambachtsterrein, waarin appartementen komen.
Een impressie van de achterste loods op het Ambachtsterrein, waarin appartementen komen. Impressie: Architecten |en|en

Laarbeekse inwoners krijgen voorrang bij woonplan Klokkengieterij

Algemeen

Aarle-Rixtel – Inwoners van Laarbeek die willen gaan wonen in een van de 63 woningen in het nieuwbouwplan van de Klokkengieterij in Aarle-Rixtel, krijgen daarbij voorrang op geïnteresseerden van buiten de gemeente. Dit werd woensdagavond duidelijk toen in de commissie Ruimtelijk Domein een presentatie werd gegeven over het nieuwbouwplan.

Daarin werd aangegeven dat in de twee bestaande loodsen op het terrein (Ambachtsterrein genoemd) appartementen komen. Daaromheen komen woningen te staan (witte stenen met lichtrode dakpannen). In totaal gaat het om 50 woningen op het Ambachtsterrein en 13 woningen op de gemeentegrond aan de zijde van de Kanaaldijk, die ook bij het plan wordt betrokken. Het aandeel sociale huurwoningen is 22 procent, wat neerkomt op 13/14 woningen. Het fabrieksgebouw aan de voorzijde (Dorpsstraat/Klokkengieterstraat) is een rijksmonument en zal intact blijven.

Op de site www.klokkengietery.nl (met een y) kunnen mensen meer informatie vinden en zich inschrijven als belangstellende en eventuele vragen stellen. Wanneer meer duidelijk is over start verkoop en huizenprijzen wordt dit ook daar aangegeven.

Oplevering in gunstigste geval in 2024
De oplevering van de huizen is afhankelijk van eventuele beroepsprocedures. In het gunstigste geval kunnen de eerste woningen eind 2024 worden opgeleverd.

Er zal nog een aparte studie verricht worden over de afwikkeling van het verkeer. Een aansluiting op de Kanaaldijk zal er niet komen. Gekeken wordt naar een aansluiting op de hoek met de Klokkengieterstraat/Helmondseweg en hoe die het beste uitgevoerd kan worden.

Een impressie van een atelierwoning, tussen de twee loodsen in.
Afbeelding
De plattegrond van het nieuwbouwplan.