De kerk in Mariahout
De kerk in Mariahout Foto:

Hoe ziet de toekomst van de Laarbeekse kerken eruit?

Algemeen

Laarbeek - Kerkgebouwen zijn vaak beeldbepalend. Maar wat als de kerkelijke functie kleiner wordt, of zelfs helemaal verdwijnt? Om te zorgen dat de Laarbeekse kerkgebouwen ook in de toekomst onderdeel blijven van de Laarbeekse gemeenschap wordt er door de parochie (met hulp van de gemeente) een visie opgesteld.

In Laarbeek heeft de Leonarduskerk al een herbestemming. Daar komen in de toekomst zorgwoningen in. De parochie concentreert zich nu vooral op de vraag wat de toekomst is voor de andere vier kerken (en de kapel in Aarle-Rixtel). Pastoor John van de Laar, sinds vorig jaar waarnemend pastoor in Laarbeek, zal namens de parochie Zalige pater Eustachius van Lieshout (samen met een projectleider) deze visie handen en voeten gaan geven. “Kerken hebben een te grote jas. Desondanks zijn er wel meer gelovigen dan er in de kerk samenkomen. We streven ernaar om in de toekomst lokaal te kunnen blijven vieren. Hoe klein het ook zal zijn. De ervaring leert namelijk dat mensen niet zomaar ‘overlopen’ van de ene kern naar de andere.” 

De parochie trekt er een jaar voor uit om de visie samen te stellen. Die tijd wil ze benutten om met zoveel mogelijk mensen het gesprek aan te gaan om te kijken wat hun ideeën zijn. “We betrekken er zowel kerkgangers als niet kerkgangers bij. Gebouwen zijn namelijk heel beeldbepalend en mensen die er in de buurt wonen hebben ook zeker een mening.” Volgens Van de Laar gaat het in de visie om twee richtingen: “Wat kan er technisch in een gebouw en daarnaast heb je de emotionele visie: wat vindt het dorp dat ermee moet gebeuren? Samen met inwoners hopen we tot mooie oplossingen te komen. Het is een heel democratisch proces, we laten het volk mee spreken en denken zodat we een open en eerlijk verhaal creëren waar zoveel mogelijk mensen content mee zijn. Dit pas precies bij de breedte van de kerk, zoals paus Franciscus die wil zien.”

Om ook de mening van de inwoners van alle kernen op te halen, zullen in mei/juni in elke kern sessies gehouden worden waar mensen hun ideeën kunnen delen. Als de visie er uiteindelijk ligt, wil het niet zeggen dat kerkgebouwen direct getransformeerd zullen worden. “Er ligt dan wel een basis waarmee we verder kunnen. Het gaat erom hoe we de kerken overeind kunnen houden en ze rechtop in de gemeenschap blijven staan.”

Afbeelding
Afbeelding