Monika Slaets en Joan Briels zullen normaal gesproken opnieuw wethouder worden.
Monika Slaets en Joan Briels zullen normaal gesproken opnieuw wethouder worden. Foto: Joost Duppen

Voldoende vertrouwen tussen ABL, De Werkgroep en PNL voor nieuw college

Algemeen

Laarbeek - ABL (Algemeen Belang Laarbeek), De Werkgroep en PNL (Partij Nieuw Laarbeek) hebben de afgelopen dagen intensief en constructief overlegd over de vorming van een coalitie. De uitkomst van deze gesprekken is dat er vertrouwen in elkaar bestaat om een volgende stap in het proces te zetten; de vorming van een nieuwe, brede coalitie.

De informatieperiode, die direct werd gestart na de verkiezingen van 16 maart, is na de verkennende gesprekken hiermee afgerond. Nu begint de formatie van een nieuw college. In deze periode gaan de partijen de uitkomsten uit de besprekingen verder uitwerken in een coalitieakkoord, waarin de plannen voor Laarbeek voor de komende vier jaren komen te staan. Partijen die geen deel uitmaken van de coalitie (CDA, Ouderen Appèl-Hart voor Laarbeek en PvdA) krijgen de mogelijkheid om inbreng te hebben in het coalitieakkoord. De partijen hebben informateur Jan Kerkhof gevraagd om hen ook in deze fase te begeleiden.

De drie beoogde coalitiepartijen bezetten 14 van de 19 zetels in de gemeenteraad na de laatste verkiezingen. PNL heeft 6 zetels, ABL en De Werkgroep elk 4. Van 2010 tot 2014 vormden deze drie partijen ook het Laarbeekse gemeentebestuur. Met de vorming van een nieuwe coalitie komt er na acht jaar een einde aan de bestuurdersrol van CDA en PvdA. Hoeveel wethouders er gaan komen is nog niet duidelijk. Het ligt in de lijn der verwachting dat Monika Slaets (ABL) en Joan Briels (De Werkgroep) terug zullen keren als wethouder. Wie namens PNL plaats zal gaan nemen in het college is nog niet duidelijk. 

Met name op voorspraak van ABL werd eerst deze optie voor een coalitie onderzocht, omdat deze het meeste recht zou doen aan de verkiezingsuitslag. “Na de uitslag van de verkiezingen hadden wij echt zoiets van dat dit logisch is, om te onderzoeken of de drie grootste partijen samen kunnen werken”, legde Ron Verschuren vorige week uit namens ABL. “Met deze optie luister je wel naar de mensen die wel kwamen stemmen”, doelde hij op de lage opkomst bij de verkiezingen.