ZOD-werkgroep ‘Mariahout Pioniersdorp’ met vlnr. Ria Lindeman, Maria Eeuwes, Jacques Lukassen, Marieke Hulsen, Jan Jansen en Henriette Lukassen.
ZOD-werkgroep ‘Mariahout Pioniersdorp’ met vlnr. Ria Lindeman, Maria Eeuwes, Jacques Lukassen, Marieke Hulsen, Jan Jansen en Henriette Lukassen. Foto:

ZOD Wandelroute-netwerk Mariahout

Algemeen

Mariahout - Het nieuwe Zorg om het Dorp wandelroute-netwerkbord in Mariahout bij het kerkplein werd tijdens Koningsdag onthuld. Maar liefst 16 wandelroutes vormen een netwerk in en rond Mariahout. Startplekken vindt u in de kom bij de kerk en het Buurthuis; in het buitengebied bij de Vennen nabij de Rooijseweg en in de Boerdonkse Kampen bij ‘In de Hei’ en’Bosboerderij Janmiekeshoeve’. Na een grote klus van optimalisatie en vernieuwing kunnen de ZOD werkgroepen ‘Natuur en Recreatie’ en ‘Historische route Mariahout Pioniersdorp’ tevreden terugkijken op het resultaat. 

Nieuw zijn Rondje Bosboerderij in de Boerdonkse Kampen en de historische route ‘Mariahout Pioniersdorp’ door de bebouwde kom van Mariahout. Verder zijn alle bestaande wandelroutes geoptimaliseerd en waar nodig omgeleid. U kunt de aangepaste routekaarten downloaden op de website van Zorg om het Dorp. www.zorgomhetdorp.nl / wandelroutes. Met dank aan de sponsoren Rabobank Helmond PeelNoord, Stichting Steun Welzijnszorg en Ondernemersfonds Laarbeek. De opening was een onderdeel van de viering van Laarbeek 25 en daarvoor mocht de ZOD-werkgroep ‘Vieren en Herdenken’ een mooie subsidie ontvangen, waarvoor eveneens dank.

Startsein wandelroute in historische sferen
Op Koningsdag werd het startsein gegeven voor de historische route. Na plaatsing van 18 bordjes in de bebouwde kom van Mariahout, met 18 QR-codes kunt u 70 historische verhalen lezen over de ontstaansgeschiedenis en de ontwikkelingen tot het levendige kerkdorp Mariahout. De QR-code leidt u naar de bedoelde digitale pagina’s met informatielinks. Werkgroep Mariahout Pioniersdorp heeft veel tijd besteed aan het vergaren van informatie. Dankzij foto’s van en uitgebreide gesprekken met inwoners, beeldmateriaal uit het fotoarchief Mariahout en foto’s van de Heemkundekring ’t Hof van Liessent heeft de werkgroep de verhalen digitaal beschikbaar kunnen stellen.

Koningsdag in het Groene Hart
Dankzij de vele in historische kleding gehulde deelnemers werd het een gemoedelijke bijeenkomst. Heel veel ZOD-werkgroepen, verenigingen en stichtingen hebben acte de présence gegeven. Dat maakte het tot een kleurrijk evenement. Een speciaal woord van dank aan de horeca die alle gasten voorzag van koffie/thee/ranja met peperkoek. Verrassend waren de komst van de ‘emigranten’ gespeeld door de toneelclub, de ontvangst door de harmonie en de afsluiting van het evenement door de ‘Agrarische Veteranen’. Alle bezoekers en deelnemers bedankt voor uw komst en deelname. De organisatie was in handen van de ZOD-werkgroep Vieren en Herdenken met het Oranjecomité en werkgroep Koningsdag-Jeugd. Deze laatste groep zorgde voor de organisatie ‘Vertier op het Oranjeplein’. Van jong tot oud genoot van de kinderspelen, de sprinkussens, de jeu de boules en het gezellige horecaplein.

5 mei Bevrijdingsdag
Op 5 mei ontvangt de werkgroep Vieren en Herdenken het runningteam Laarbeek die de bevrijdingsfakkel komt brengen vanuit Wageningen. Het vuur wordt ontstoken bij de Engelse graven; met het spelen van de taptoe en een uitspreken van een gedicht worden soldaten herdacht. Vervolgens lopen de belangstellenden samen, via het Processiepark, naar de plaquette 75 jaar Bevrijding. Daar wordt de vlag worden gehesen en zal muziek klinken. Aansluitend is er mogelijkheid de ‘Bevrijdingssoep’ te nuttigen en samen in gesprek te gaan in het Openluchttheater Mariahout.

In DeMooiLaarbeekKrant van vorige week ontbraken wegens overmacht helaas de foto’s van Koningsdag Mariahout. Deze zijn hier alsnog te bekijken.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding