Afbeelding
Foto: Jos Dijstelbloem

Bewoners De Hoge Hees pakken zelf de tuin aan

Algemeen

Beek en Donk - Het voorjaar is stralend begonnen en door het mooie weer zijn de bewoners van woonvoorziening De Hoge Hees van ORO in Beek en Donk weer wat vaker in de binnentuin aan de Lage Hees te vinden. Net als voorgaande jaren worden er geluiden gehoord dat de tuin maar wat saai en niet heel fleurig gevonden wordt. De groenstrook in de tuin bestaat uit een strook heesters die twee keer per jaar gesnoeid wordt tot een blokhaag en enkele struiken die toch echt meer dood dan levend zijn. Daar moest iets aan gebeuren.

Maar om dat te laten doen zou het helaas meer kosten dan dat het budget toe zou laten. Na overleg tussen de bewoners en begeleiding kwam het idee om de groenstrook zelf op te gaan knappen. Er werd hulp gevraagd aan ouders, opa’s en oma’s of andere betrokkenen en van daaruit is er een plan gemaakt, geïllustreerd met foto’s van de planten om een beeld te krijgen van hoe het eruit zou kunnen komen te zien. Na het zien van het plan was iedereen direct enthousiast. Iedereen was het erover eens dat het een fleurige, bloemrijke tuin zou moeten gaan worden, goed voor de bijen, vlinders en andere insecten. De cliënten zijn zelf het werk met de hand gaan uitvoeren, zodat er geen machines meer aan te pas hoefden te komen. Ook het onderhoud van de tuin blijft de groep bewoners in de toekomst zelf doen. 

Nu het plan klaar was, moesten de handen uit de mouwen. Het was een hele klus, maar binnen een week hadden ze alle oude beplanting er uit. Nu moest er alleen nog nieuwe beplanting komen. Deze vraag is neergelegd bij enkele lokale bedrijven. Na het horen van de vraag en het plan, is door hen direct, geheel belangeloos, hun medewerking toegezegd. Arian de Groot van Top Gardens zorgde voor de compost en bemesting en voerde het afval af, zodat dit weer gecomposteerd wordt. Paul Sneijers van Sneijers Boomkwekerij heeft de beplanting geleverd en alle lege kunststof potten weer ingenomen, zodat deze ook gerecycled worden.

Op deze manier is de wens voor een nieuwe tuin een mooi en duurzaam project geworden. De bewoners van de Hoge Hees zijn enorm blij en trots op het resultaat en kunnen volop gaan genieten!

Afbeelding
Afbeelding