Vlnr: Beek en Donkenaren Nico Jansen, Joey Heesakkers en Stephan van Schijndel samen met twee Feyenoord kameraden uit Deurne voor het Olympisch Stadion in Berlijn.
Vlnr: Beek en Donkenaren Nico Jansen, Joey Heesakkers en Stephan van Schijndel samen met twee Feyenoord kameraden uit Deurne voor het Olympisch Stadion in Berlijn. Foto:

Laarbeekse Feyenoordfans in Tirana: ‘We moeten hier gewoon bij zijn’

Algemeen

Laarbeek - Het is morgen een historische dag voor iedereen die voetbalclub Feyenoord een warm hart toedraagt. De club treedt woensdagavond 25 mei in de finale van de Conference League aan tegen het Italiaanse AS Roma. Laarbekenaren Joey Heesakkers, Stephan van Schijndel en Harm van den Broek zijn afgereisd naar de hoofdstad van Albanië, Tirana, dat decor is voor het treffen tussen de twee topclubs.

De mannen, allen in bezit van een seizoenkaart van de Rotterdamse club, reizen Feyenoord al tijden achterna. Harm en Stephan kenden elkaar oppervlakkig, maar dat veranderde tijdens een ‘verboden’ ontmoeting in Wenen, waar ze – apart van elkaar – de wedstrijd Rapid Wien – Feyenoord bezochten. “Bij deze wedstrijd mochten geen Feyenoord-supporters aanwezig zijn vanwege een straf. En wie zit er in dezelfde rij van een stadion waar je niet mag komen? Harm van den Broek uit Mariahout. We hebben elkaar toen beter leren kennen”, vertelt Stephan lachend. Beide mannen zijn sinds jaar en dag supporter van de Rotterdamse club en hebben al sinds 1991 een seizoenkaart.

“Er is een groot gevoel
van saamhorigheid”

Saamhorigheid
De veel jongere Joey Heesakkers uit Beek en Donk behoort ook tot het groepje waarmee ze vaak wedstrijden bezoeken, zowel in binnen- als buitenland. “Sinds een jaar of zeven heb ik een seizoenkaart en een paar jaar later ben ik voor het eerst Europees meegegaan. Maar als je dat één keer doet… Je voelt je één, samen met alle andere supporters. Er is een groot gevoel van saamhorigheid.” Stephan vult aan: “Er zijn maar weinig dingen die mooier zijn dan met vrienden een volle Kuip binnenlopen. Dat orkaan van geluid en de beleving, die is magnifiek.”

Road to Tirana
De ‘road to Tirana’ begon voor Feyenoord met een drietal kwalificatiewedstrijden. In de groepsfase trad de club aan tegen Slavia Praag (Tsjechië), Union Berlin (Duitsland) en Maccabi Haifa (Israël). In de knock-outfase van het toernooi speelde het achtereenvolgens tegen Partizan Belgrado (Servië), opnieuw Slavia Praag en Olympique Marseille (Frankrijk). De drie mannen waren bijna bij alle wedstrijden aanwezig. “Steden als Berlijn en Praag zijn ideaal voor de voetbalsupporter. We weten dat Feyenoord-fans niet altijd in een goed daglicht staan, maar wij proberen er echt wat moois van te maken. Het is bij ons niet alleen maar bier, bier, bier. We zien graag de stad. Zo bezochten we in Praag de opera. Andere Feyenoord-supporters dachten dat we niet wijs waren. We doen een citytour, bezoeken leuke restaurantjes en in de avond gaan we lekker op stap. Dat is onze beleving.”

De finale
Kaartjes bemachtigen voor de finale was een flinke uitdaging. “Harm was in Marseille (beslissende halve finale, red.) aanwezig, terwijl Stephan en ik met een paar andere Feyenoord-vrienden de wedstrijd op televisie bekeken omdat we geen kaartjes hadden kunnen bemachtigen deze keer. We twijfelden lang om al de reis en kaarten voor de finale in Tirana te bestellen. Het is namelijk belangrijk dat je dat zo snel mogelijk doet, want direct na de halve finale gaat iedereen boeken en heb je kans dat je de finale zelf misloopt. Ook schieten de prijzen heel snel omhoog. Een reis van 150 euro kan een dag later zomaar 600 euro kosten. We wilden dus graag voor het eindsignaal boeken, maar gezien de stand op dat moment (75ste minuut, 0-0), was dat wel een risico. Als Feyenoord het niet was geworden, dan was dat jammer geweest van het geld…”

Tickets werden gevonden, maar even later bleek het vliegticket van Joey geannuleerd te zijn. “Ik ben toen gaan zoeken, maar de tickets waren heel duur en de vluchten vol. Ik ben in omliggende landen gaan zoeken en kwam uiteindelijk tot een mogelijkheid. Harm en ik vliegen een dag voor de finale vanaf Dusseldörf naar Kosovo, waar we een auto hebben gehuurd. Vanaf daar is het nog 3,5 uur rijden naar Tirana. Als alle vluchten vol waren geweest, hadden we de auto gepakt. We moeten hier gewoon bij zijn.” Voor Stephan is het wat eenvoudiger. Hij vliegt rechtstreeks naar Tirana, vanaf Frankfurt am Main.

“We gaan daar gewoon winnen,
ik heb er alle vertrouwen in!”

Spanning
Dagelijks gaat het over de finale bij de mannen. “De spanning bouwt op bij ons en onze vrouwen merken het. We zijn stil of hebben het er heel erg veel over. Soms moet je je enthousiasme gewoon kwijt. We zijn in ieder geval blij met de ruimte die we vanuit thuis krijgen om deze tripjes te maken”, zegt Joey. Harm ervaart al dagenlang buikpijn. Hij moest een paar dagen voor de finale zijn kaartje nog ophalen in Capelle. “Als ik hem maar gewoon heb… we gaan daar gewoon winnen, ik heb er alle vertrouwen in!”

Arne Slotstraat
Waar Stephan momenteel woont in de Slotstraat in Beek en Donk, ziet hij dat bij een overwinning van Feyenoord graag veranderen. “Bij winst van de Conference League doe ik graag een oproep aan burgemeester Van der Meijden om de straatnaam om te dopen tot ‘Arne Slotstraat’ (Arne Slot, trainer van Feyenoord, red.)”, vertelt hij met een knipoog.

Joey, Stephan en Harm wagen zich tenslotte nog aan een voorspelling. “1-0 voor, 1-1 en best laat de 2-1 voor Feyenoord”, zeggen Joey en Stephan. Harm is het eens, maar hoopt niet dat het billenknijpen wordt. Hij gaat voor een 3-1 overwinning. “Als die beker maar mee naar Rotterdam gaat!”

Vlnr. Harm van den Broek, Joey Heesakkers en Stephan van Schijndel
Citytour in Praag, in aanloop naar de wedstrijd Slavia Praag - Feyenoord
Sfeer in het uitvak van Union Berlin