Anita en Arno voor het pand van De Pelgrim
Anita en Arno voor het pand van De Pelgrim Foto: Mark Barten

Nieuw leven ingeblazen bij De Pelgrim: “Willen onze hart en ziel erin steken”

Algemeen

Mariahout - Een langgekoesterde wens voor Mariahout en omgeving wordt weer werkelijkheid. De Pelgrim heeft met Arno en Anita van Vijfeijken twee nieuwe uitbaters en zij willen ervoor zorgen dat het weer net zo bruisend wordt als voorheen.

Arno, die zelf geboren is in Mariahout en er tot zijn 21ste woonachtig is geweest, kon het maar moeilijk accepteren dat De Pelgrim al lange tijd leegstond. “Het hart ligt nog altijd in Mariahout”, vertelt Arno, die vroeger al vaak bij de horecazaak te vinden was. “Ik heb er mijn jeugd versleten. Als je er nu dan iedere keer langsrijdt is het ontzettend zonde om te zien dat het leegstaat. Samen met mijn vrouw Anita heb ik het er toen over gehad om De Pelgrim uit te gaan baten en besloten we om Robert Hellings (pandeigenaar red.) te bellen. Het contact was open en plezierig, samen zijn we er goed uitgekomen en nu willen we onze hart en ziel hierin steken omdat we weten wat de behoefte is van de Mariahoutse mensen.”

Gezelligheid
Horeca-ervaring hebben Arno en Anita al, maar dan vooral vanuit de andere kant van de bar. De twee vinden gezelligheid dan ook erg belangrijk. “We willen de sfeer die hier vroeger hing terugbrengen. Mensen moeten zich weer thuis gaan voelen in De Pelgrim. Het zal flink aanpoten worden, maar wij zijn niet bang voor een uitdaging. Horeca is gewoon hard werken en het mensen naar de zin maken. We zijn maar gewone mensen en hoeven er niet rijk van te worden. Natuurlijk moet er wel wat verdiend worden, maar gezelligheid staat bij ons voorop. We hopen dat het van oudsher weer gaat leven.”

“We hopen dat het van oudsher weer gaat leven”

Om te beginnen zal De Pelgrim open zijn voor een kopje koffie met wat gebak. “Door de brand hebben we nu geen bedrijfskeuken meer, maar willen we er wel voor zorgen dat mensen hier iets kleins zoals een tosti, borrelplankje, bittergarnituur of broodje carpaccio, snacks, etc. kunnen eten. Zo willen we het langzaamaan op gaan bouwen.” Naast de bar is ook het terras open en kan de zaal gehuurd worden. “Dat kan zijn voor een koffietafel, maar ook voor een feest. Daarnaast willen ze zelf ook thema-avonden gaan organiseren en vinden we het leuk om voor kinderen ook faciliteiten te bieden. Dat kan bijvoorbeeld met een kinderdisco, maar ook een kinderfeestje. Natuurlijk mogen mensen ook zelf met ideeën komen om wat te organiseren en zijn de verenigingen en clubs weer van harte welkom.”

Opening
Verbouwen hoeft niet meer, maar de komende tijd is het tweetal wel druk bezig om weer alles in werking te stellen. “We proberen medio juli open te kunnen gaan, maar hierover volgt in de komende weken meer informatie. Het is de bedoeling dat De Pelgrim op dinsdag, woensdag, donderdag en zondag van 10.00 tot 23.00 uur opengaat en op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 01.00 uur. Door de brand zijn de cafetaria en de keuken vervallen. De overige ruimtes gaan we allemaal benutten. Alle spullen zijn er nog en mogen we ook gebruiken. Dat is dus superfijn. We kijken er echt naar uit om te gaan beginnen.”

Toekomst
Arno en Anita gaan De Pelgrim voor sowieso twee jaar huren. Over de verdere toekomst van De Pelgrim volgt nog een informatieavond op 22 juni, wanneer ook de andere plannen voor de toekomst van Mariahout besproken gaan worden door Zorg om het Dorp. “Het is in ieder geval de bedoeling dat De Pelgrim en horeca onderdeel blijven van de nieuwbouwplannen. Daarnaast realiseren we startersappartementen in de betaalbare huur voor de starters uit Mariahout. Voor nu ben ik in ieder geval heel blij dat Arno en Anita de Pelgrim nieuw leven in gaan blazen en we door kunnen met de nieuwbouwplannen