Afbeelding
Foto: DeMooiLaarbeekKrant

Toekomst Howeko gewaarborgd

Algemeen

Beek en Donk - De toekomst van Howeko is gewaarborgd. Met de komst van kinderdagverblijf Donkey en dagbesteding Hof van Heerlijk naar het pand aan de Wethouder Heinsbergenplein kan ook Howeko daar blijven. Even leek het erop dat de hobbywerkclub zou moeten vertrekken, nadat vorig jaar de eigenaar het pand in de verkoop zette en eerder al ORO een ander onderkomen had gevonden.

Howeko heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een ontmoetingsplaats voor inwoners van Laarbeek die samen een dagdeel een hobby uit willen oefenen. Er worden veel activiteiten ondernomen zoals onder meer schilderen, boetseren, handwerk, foto en film en uiteraard houtbewerken. Alle activiteiten worden begeleid door mensen die de bezoekers terzijde kunnen staan met raad en daad. Vorig jaar kwam het gebouw in de verkoop te staan en was de toekomst voor Howeko ongewis. Laarbeekenaar Paul Verhoeven kocht het pand en met Donkey en Hof van Heerlijk is de invulling weer compleet. Hein Maas, voorzitter van Howeko: “Ik ben heel blij. Het was een spannende periode, maar we kunnen blijven.” Wat er voor de bezoekers van Howeko wel gaat veranderen is dat bezoeken na veertig jaar niet meer gratis zijn. Een wekelijks bezoek van een dagdeel gedurende 40 weken kost € 80,00 per jaar of € 15,00 per 4 weken. Omdat de huurkosten voor Howeko stijgen, gaat de gemeente Laarbeek het jaarlijkse subsidiebedrag voor Howeko verhogen naar € 10.000.

Derde vestiging Donkey
Een van de nieuwe huurders in het pand is kinderdagverblijf en BSO Donkey. Het wordt voor Donkey de derde vestiging in Beek en Donk. Jan van Eeten: “Dit is voor ons een unieke samenwerking. We zitten dadelijk wel in een afgesloten gedeelte, maar we gaan zeker die samenwerking opzoeken waar dit mogelijk is.” Donkey kan er twee groepen van zestien kinderen tussen de 0 en 4 jaar kwijt, plus vier BSO-groepen van elf kinderen.

Hof van Heerlijk
Nieuwkomer is Hof van Heerlijk, dagbesteding voor mensen met een zorgbehoefte. Eigenaresse is Tanja Vereijken, zij wil op 3 september starten, nadat er in het gebouw het een en ander is aangepast. “Het is voor mij allemaal nieuw en spannend, maar ook heel leuk en bijzonder. Als ZZP’er in de zorg heb ik de afgelopen jaren gezien en ervaren waar de zorg wellicht net even iets anders kan en waar mantelzorgers nog beter ondersteund kunnen worden.” Bij Hof van Heerlijk zijn telkens twee groepen actief, een binnen- en een buitenploeg. “Beide groepen zijn klein (zo’n vier deelnemers). Binnen ligt de nadruk op koken en bewegen. Buiten is plek voor jongeren. Zij onderhouden de moestuin, verrichten buitenklussen. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor mensen in het dorp. Mensen kunnen ons namelijk bellen voor kleine klussen. De verbinding die hierdoor ontstaat is van onschatbare waarde.”