De Dorpsraad van Lieshout.
De Dorpsraad van Lieshout.

Dorpsraad Lieshout duikt in het verleden

Algemeen

Lieshout - Middels een fietstocht heeft de Dorpsraad Lieshout zich verdiept in het verleden van het dorp en de omgeving. Dorpsraad Lieshout wil immers graag de leefbaarheid verbeteren en dus bezig zijn met de toekomst van het dorp. Daarbij is het echter essentieel om het verleden goed te kennen: er is immers geen toekomst zonder verleden.

Op een mooie lenteavond is het er dan toch van gekomen. De Dorpsraad was immers al langer van plan een heemkundige tocht door het dorp te maken, maar kreeg deze almaar niet gepland. Begin juni is het er dan tóch van gekomen. Tijdens de tocht heeft Hennie Bevers-van den Baar de complete Dorpsraad meegenomen langs de meest essentiële gebouwen, wegen en plaatsen in het dorp (en daar buiten) en steeds het verleden toegelicht.

De tocht was overigens niet beperkt tot de kern van Lieshout, waar natuurlijk stilgestaan werd bij het leegstaande Rabobank-gebouw, waar vroeger Café Coppens heeft gestaan. Ook het gebouw er tegenover is een bekende: het huidige Bavaria Brouwerij Café was tot 1993 Hotel Brox. Ook werd stilgestaan bij de Poort van Binderen die door wat gokwerk verkregen is en werd natuurlijk het oudste huis van Lieshout bekeken en (door de bewoner) toegelicht. In het buitengebied blijkt echter een nog ouder huis te staan: in buurtschap ‘t Ginderdoor staat een boerderij waarvan het achterste deel uit de 14de eeuw stamt: behoorlijk ouder dus, dan het Kasteeltje in de kern.

Leuke historie
Hennie Bevers wist de aandacht van Dorpsraad met allerlei data en weetjes goed vast te houden. Met leuke anekdotes over overnachtende soldaten in de Bavaria Brouwerij en mooie verhalen over de diverse cafés die er vroeger waren. Natuurlijk was er ook aandacht voor de voormalige herberg ‘de Reizende Man’ die stond op de plaats waar nu de firma Martens zit, aan de oude Napoleonbaan (die nu uit komt op de Heieindseweg).

Tijdens de ronde werd natuurlijk ook de huisvestiging van de heemkundekring (aan de Dorpsstraat) aangedaan. Daar werden aan de hand van mooie oude foto’s volop verhalen uit het verleden verteld. Heeft u ook interesse in het verleden van het dorp Lieshout en haar omgeving ? Neem dan contact op met de heemkunde vereniging ‘t Hof van Liessent. Lieshout heeft immers een mooi en lang verleden dat de leden van deze vereniging graag, ook met u, willen delen.