Afbeelding

Woningcorporatie woCom plaatst buurtkastje aan Laarbeekse gevel

Medisch & Gezondheid

Beek en Donk - Ze duiken steeds vaker op in de regio: ‘weggeefkasten’ vol eten, maandverband of tandpasta. Mensen zetten ze in hun voortuin neer om laagdrempelig (voedsel)verspilling tegen te gaan, maar vooral ook om hun buurtgenoten met een (te) smalle beurs te helpen. Onlangs is er ook een Buurtkastje geplaatst in Beek en Donk. In de buurt van Basisschool ’t Otterke, aan de zijgevel van de woningen op de hoek van de Pater Becanusstraat en de Beverstraat.

Een Buurtkastje is in principe bedoeld voor iedereen. Voor een thuiskok die de bloem vergeten is, een buurvrouw die wat wil ruilen, maar vooral ook voor mensen die het hard nodig hebben. Het kastje in Beek en Donk is geplaatst door woningcorporatie woCom, op initiatief van medewerkster Ilja Adams die dagelijks te maken had met mensen bij wie het water aan de lippen staat. “Mensen met betalings-achterstanden, die me huilend opbellen omdat ze zich zo schamen.” Dat raakte haar. “Ik zag een bericht van de man achter de Buurtkastjes. De kastjes worden opgehangen in de buurt en gevuld door buurtgenoten. Ik dacht meteen: dat moeten we hier ook gaan doen.”

Het verbindt de buurt
Ze sprak met meerdere collega’s en al gauw was iedereen zo enthousiast dat de eerste kastjes deze maand al zijn geplaatst. In voortuinen van huurders in Heeze en Someren. Maar dus ook aan gevels van flats in Helmond en Beek en Donk. Ilja vindt de kastjes geweldig. “Ik ben tegen verspilling en het is zo mooi om iets te geven aan een ander. Iets pakken kan anoniem en dat is perfect, want veel mensen vinden het lastig om hulp te vragen. Er is helaas veel verborgen armoede. Zo helpen we elkaar een handje. En het verbindt de buurt, iets wat wij als woningcorporatie altijd graag stimuleren.”

Mini-voorraadkastjes

Het idee van de Buurtkastjes, of Little Free Pantry’s zoals ze van oorsprong heten, komt uit Arkansas, Amerika. Als je boeken met elkaar kunt delen in een minibieb aan straat, moet dat ook met voedsel kunnen in een proviandkastje, was de gedachte. Het concept ‘neem wat je nodig hebt, geef wat je kunt’ slaat enorm aan. Nederland kent inmiddels al meer dan honderd buurtkastjes. En als meer huurders het leuk vinden om een kastje te plaatsen, dan kunnen ze zich bij woCom melden. “Veel mensen hebben nog wel een paar potten en blikken in huis staan, die uiteindelijk in een vuilniszak terechtkomen. Terwijl je daar een ander misschien blij mee maakt. Ik hoop dat het een olievlek wordt.”