Afbeelding

Tovenaar van Oz op tournee door Nederland

Algemeen

Mariahout - Twaalf voorstellingen in drie weken tijd; Van Valkenburg tot Zeist en van Roosendaal tot Oploo. Spelers van theatergroep Mariahout doen het weer, al bijna veertig jaar lang.

Witte busjes, gele shirtjes, een aanhanger vol rekwisieten, tassen en rekken vol kleding. In een mobiele karavaan trekt de theatergroep door heel Nederland. In thuisbasis Mariahout is al in de winter begonnen met repetities, maar het tournee is waar de groep het voor doet.

Tovenaar van Oz
Dit jaar staat de Tovenaar van Oz op het programma. Teamwork zorgt ervoor dat de voorstelling vlekkeloos verloopt. Acteurs en actrices in de leeftijd van twaalf tot zeventig jaar oud, een productieteam dat zorgt voor de algehele organisatie, technische mensen en vergeet niet de vrijwilligers die kleding maken. Tijdens de voorstelling wisselen diverse spelers wel zes keer van kostuum. Meestal geen alledaagse kostuums, dus jaarlijks gaat de kledingwerkgroep een uitdaging aan. Het sprookje van Oz begint in Kansas, waar Dorothé met haar hondje Toto in een storm belandt. Aangekomen in Oz maakt ze kennis met Vogelschrik, Blikken vrouw en leeuw die allemaal een wens hebben. Op weg naar de zwevende tovenaar loopt ze langs diverse wezens en voorwerpen, want de acteurs vormen ook een bos en bijvoorbeeld een poort. Ook dartelen er apen, kraaien en bijzondere heksen rond. En heb jij weleens van babbelaars gehoord? Snoepjes, maar dan net wat anders.

Tournee inmiddels traditie
Oudste actrice en manusje van alles Gerda van der Burgt (70) was er in 1984 al bij. Met de voorstelling ‘De Kristallen bol’ bezocht de toneelgroep al enkele theaters in de omgeving, maar Mariahout was toen al de thuisbasis. Gerda speelde toentertijd met haar vader Bert en zus Thea, nu staat ze inmiddels met zoon Peter en kleinzoon Ties op de planken. Volgend jaar bestaat toneelgroep Mariahout 50 jaar en natuurlijk is Gerda al vanaf het begin lid. Vanaf het begin spelen er ook jongeren in de jeugdproductie mee. Zodra je van de basisschool af bent kun je mee op tournee. Dit trekt enthousiaste talentvolle jeugd uit heel de regio. Er zijn zelfs een aantal oud spelers die van deze hobby hun beroep gemaakt hebben. In 2022 is er weer een nieuwe lichting acteurs die als hobby of misschien met een mooie theaterdroom op het podium staan. Misschien wel weer een musicalster in de dop? Talent en enthousiasme genoeg. Kom het gewoon maar eens aanschouwen bij ‘De Tovenaar van Oz’.

Tovenaar van Oz is te zien in het openluchttheater Mariahout op 4, 7 en 11 augustus om 14.30 uur.