Afbeelding
Foto: Martin Prick
FOTO’S + VIDEO

Bevrijdingsherdenking Lieshout

Algemeen Foto en Video Video's

Lieshout - Elk jaar worden de gevallenen van Lieshout en Mariahout herdacht bij het monument aan De Prinsenhof, waarop hun namen staan vermeld. Dit jaar gebeurde dat op vrijdag 16 september.

Louis Doomernik verwelkomde de kinderen van groep 7 en 8 van kindcentrum De Sprankel bij het bevrijdingsmonument aan De Prinsenhof in Lieshout. “Daar gaat het om”, benadrukte hij vooraf. “Die kinderen moeten het doorgeven, wij weten het langzamerhand wel.” Ook het gilde, dat met het koningspaar en bazuinblazer Rini van Kaathoven acte de présence gaf, werd van harte welkom geheten.

“Het begrip vrijheid wordt voor iedereen steeds gewoner. We hebben geen idee meer, wat het betekent, dat er een oorlog aan de gang is. We moeten vooral de jeugd doordringen van het feit dat op 18 september de genoemde dorpen werden bevrijd van de Duitse bezetting. De coronacrisis laat ons zien, dat er meer situaties zijn, waarin we niet echt vrij kunnen zijn. Een kenmerk van deze tijd is het individualisme, eigenbelang. Maar dit dient ondergeschikt te zijn aan het belang van de maatschappij.” Louis benadrukte ook, dat we nu alweer 78 jaar vrijheid kennen. Die is niet vanzelf gekomen. Nog steeds zijn er mensen, die zich nu inzetten voor de vrede in de wereld. De heer Doomernik noemde ook de nu woedende oorlog in Oekraïne. “Maar hoe dan ook, de twee oorlogvoerende landen blijven buren van elkaar.” Hij noemt het ‘Een plicht te blijven herdenken uit respect voor de velen, die hun leven hebben gegeven of verloren om ons deze vrijheid te schenken’. Enkele kinderen lazen zelfgeschreven teksten voor. Namens alle kinderen legde Sophie Nielen een bloemstuk bij het monument. Rini van Kaathoven blies een vlekkeloze taptoe. In verband met de dreigende regen werd de bijeenkomst snel besloten, zodat de kinderen nog droog naar school konden lopen.

Video: Martien van de Vossenberg


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding