Monika Slaets.
Monika Slaets. Foto: DeMooiLaarbeekKrant

Hulp voor mensen die het financieel moeilijk hebben

Algemeen

Laarbeek - In Laarbeek had je al een groep mensen die het enorm moeilijk hadden om financieel rond te komen. Die zelfs echt leven in armoede. Met de fors stijgende energiekosten en de duurder wordende boodschappen wordt de groep die het moeilijk heeft om de eindjes aan elkaar te knopen almaar groter. Met een nieuw boekje wil de gemeente deze mensen de eerste helpende hand bieden.

Een bewaarboekje met handige en nuttige informatie om rond te komen, voor nu en later. Want ook al denk je dat je niet direct in de problemen komt, de huidige energiecrisis toont aan dat iedereen op een bepaald moment moeite kan krijgen om rond te komen. “We hadden al een groep mensen in beeld waarvan we wisten dat die het financieel moeilijk hebben. Maar door de huidige energiecrisis wordt de groep alleen maar groter”, geeft wethouder Monika Slaets aan. “Mensen beseffen nu ‘ook ik kan er mee te maken krijgen’. Voor iedereen geldt, dat hoe eerder we ze in beeld hebben, hoe beter het is. Dan kunnen we er ervoor zorgen dat later de problemen minder groot zijn. Nu komt het voor dat mensen na vier/vijf jaar aankloppen, dan zijn de problemen echt enorm en is het lastiger om ze te helpen.” 

De eerste stap zetten, dat is vaak een probleem. Maar toch hoopt de wethouder dat met het boekje het onderwerp bespreekbaar wordt gemaakt en dat grote problemen op termijn voorkomen kunnen worden. “Het is niet erg als blijkt dat het je even niet lukt. Als gemeente willen we niemand in de kou laten staan. Wat we iedereen duidelijk willen maken, is dat je dan aan de bel moet trekken. Laat een keer iemand meekijken met je financiële situatie. Soms kan dat al genoeg zijn. Met het boekje willen we mensen duidelijk maken welke middelen er zijn, wie ze kan ondersteunen.” 

Volgens de wethouder is bij veel mensen de nood hoog, ook al voor dat de energiecrisis de kop opstak. “Mensen zijn op zoek naar hoe ze geholpen kunnen worden. Natuurlijk is het eng om de regie over je leven te verliezen. Met dit boekje willen we de drempel verlagen voor mensen om contact te zoeken. De eerste stap moeten ze wel zelf zetten.”