Afbeelding

Lezing heemkundekring

Algemeen

Aarle-Rixtel - De Aarlese heemkundekring houdt op dinsdag 4 oktober in De Couwenbergh weer haar maandelijkse lezingavond. Dit keer is Jan van Oudheusden te gast met het thema ‘Erfgoed van de Brabanders, verleden met een toekomst’. De lezing begint om 20.00 uur

Aan de hand van een reeks bijzondere beelden wordt in deze lezing een fascinerende tocht langs een groot aantal overblijfselen uit het verleden van Noord-Brabant gemaakt. Van de Sint-Jan van Den Bosch via de prehistorische grafheuvels op de Regte heide, de fiets van Wim van Est, een tafelblad uit de abdij van Berne en het kasteel van Heeze naar de Canadese en Britse oorlogskerkhoven van Bergen op Zoom.

Wie niet beter weet, zou denken dat het cultureel erfgoed een vanzelfsprekend decor is van het dagelijks bestaan. Iets uit het verleden dat toevallig bewaard bleef en met een zekere gelatenheid aanvaard wordt omdat het er nu eenmaal bij hoort. Maar in deze lezing zul je zien dat erfgoed te maken heeft met actieve keuzes die iedereen maakt, steeds opnieuw. Heemkundekring Aarle-Rixtel identificeert zich nadrukkelijk met het erfgoed, zij eigenen het zich toe en geven er betekenis aan. Op die manier draagt het erfgoed bij aan hechting en worteling. Het bepaalt het idee van Brabant en maakt zo uiteindelijk Brabant tot wat het is.

Jan van Oudheusden is een enthousiast en veelgevraagd spreker. Hij was vele jaren provinciaal historicus van Noord-Brabant en vanaf 2008 als onderzoeksmedewerker verbonden aan de leerstoel Cultuur in Brabant van de Universiteit van Tilburg. Hij publiceerde diverse boeken en artikelen over de geschiedenis en het erfgoed van ’s-Hertogenbosch en van Noord-Brabant. Bij zijn pensionering in 2014 werd hem door het provinciebestuur van Noord-Brabant de provinciale onderscheiding ‘de Hertog Jan’ toegekend.