Afbeelding
Foto: Mark Barten

Parochie Mariahout nieuwe plek voor tien vluchtelingen uit Oekraïne

Algemeen

Laarbeek - Nog steeds zorgt de oorlog in Oekraïne voor een toestroom van vluchtelingen. De Veiligheidsregio Brabant Zuidoost (VRBZO) coördineert de opvang van ongeveer 2.000 vluchtelingen in de regio. Vanaf 10 oktober vangt de gemeente Laarbeek tien vluchtelingen uit Oekraïne op in de parochiewoning in Mariahout.

Alle gemeenten in Nederland moeten naar rato vluchtelingen uit Oekraïne opvangen. Sinds maart van dit jaar vangt de gemeente Laarbeek al 40 vluchtelingen op in Missieklooster Heilig Bloed en in de naastgelegen woning in Aarle-Rixtel. Ze blijven zoeken naar locaties in de gemeente waar ze vluchtelingen uit Oekraïne kunnen onderbrengen. De parochiewoning in Mariahout is een geschikte locatie gebleken om een aantal mensen te kunnen opvangen.

Opvang Mariahout
De parochiewoning in Mariahout stond al wat langer leeg. In overleg met het bisdom en kerkbestuur is overeengekomen dat de gemeente de parochiewoning klaarmaakt voor het opvangen van tien vluchtelingen uit Oekraïne. De woning zal vanaf 10 oktober klaar zijn voor de opvang. Ze verwachten dat de vluchtelingen vanaf half oktober hun intrek in dit pand kunnen nemen. Hoe lang de vluchtelingen daar gaan verblijven is niet precies te voorspellen. Er wordt rekening gehouden met een periode van zes maanden, met kans op verlenging. Medewerkers van LEV Laarbeek zorgen voor ondersteuning en begeleiding zodat deze mensen zo snel mogelijk hun draai vinden in hun nieuwe woonomgeving.

Bijeenkomst
Op woensdag 5 oktober organiseert de gemeente een bijeenkomst in het Buurthuis voor inwoners van Mariahout. De avond begint om 19.30 uur. Ze vertellen dan meer over de opvang van vluchtelingen in het dorp en er is ruimte om vragen te stellen.

!