Afbeelding
Foto: www.112nieuwsonline.nl

Politie vraagt inwoners extra alert te zijn op woninginbraken

Algemeen

Laarbeek - Laarbeek heeft op dit moment te maken met een stijging van het aantal inbraken. Alleen al de laatste weken zijn er 11 woninginbraken gepleegd, na een relatief rustige periode tijdens corona. De politie vraagt inwoners om extra waakzaam te zijn. Het betreft 5 inbraken in Lieshout, 4 in Beek en Donk en 2 in Aarle-Rixtel. De politie doet op dit moment onderzoek naar de inbraken en agenten surveilleren extra. Ook wordt er uitgebreid buurt- en sporenonderzoek gedaan na een inbraak. 

Volgens de politie klommen bij veel van de woninginbraken de dieven via een container de woning binnen via een raam of trokken ze zich omhoog via een carport. De buit bestond in veel gevallen uit geld of sieraden.

Witte voetjes actie
In deze periode gaat de politie samen met leden van het buurtpreventieteam Beek en Donk en de BOA’s van de gemeente Laarbeek de wijk in om te bekijken hoe het gesteld is met de beveiliging van de woningen in Laarbeek. Deze zogenaamde ‘witte voetjes acties’ worden ingezet om zo de bewoners bewuster en alerter te maken met als doel om de kans op woninginbraken en insluipingen te verkleinen. Tijdens de actie worden bezochte adressen met een flyer in de vorm van een wit voetje geattendeerd op het feit dat de politie een controle heeft uitgevoerd.

Uit de adressen die al bezocht zijn viel het -wederom- op dat:

  • Ze bij relatief veel woningen ongemerkt de tuin in konden lopen terwijl de bewoners gewoon thuis waren. Dit kwam doordat de poorten niet waren afgesloten of zelfs wagenwijd openstonden;
  • Er veel ladders/containers direct in het zicht en bereik stonden die gebruikt kunnen worden om toegang te verkrijgen tot de woningen en tuinen;
  • Er diverse fietsen en auto’s niet afgesloten voor de woning stonden;
  • Er achterdeuren niet waren afgesloten en ze ongemerkt de woning konden betreden;
  • Er veel deuren van (inpandige) garages, schuren en bijgebouwen niet waren afgesloten. Achter deze deuren troffen zij veelal (elektrische) gereedschappen en (niet afgesloten) fietsen aan.

De politie adviseert om bij het verlaten van de woning het licht aan te laten en ramen en deuren goed af te sluiten. Kostbare apparatuur zoals laptops en tablets moeten uit het zicht liggen. Ook kunnen bewoners door struiken rondom het huis kort te houden het zicht verbeteren voor voorbijgangers en buren. Verder waarschuwt de politie om ladders en containers op te bergen, zodat inbrekers die niet kunnen gebruiken om binnen te komen. Ook wordt afgeraden om huissleutels onder een deurmat of in een bloempot te verstoppen. Het klinkt logisch, maar de witte voetjes actie bewees dat dat niet voor iedereen wordt opgevolgd.

Afbeelding