Burgemeester Frank van der Meijden brengt zijn stem uit.
Burgemeester Frank van der Meijden brengt zijn stem uit. Foto: Joost Duppen

BBB ook in Laarbeek veruit de grootste; fors verlies CDA en Forum voor Democratie

Algemeen

Laarbeek - Net als in de rest van bijna heel Nederland heeft de BoerBurgerBeweging (BBB) ook in Laarbeek bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten veruit de meeste stemmen behaald. De partij (van Mariahoutenaar Marcel Berkvens) kreeg 2762 stemmen, maar liefst ruim 25 procent.

Waar er een partij een verpletterende zege boekt, zijn er ook verliezers. In Laarbeek zijn dit Forum voor Democratie (Fvd) en het CDA. De Christendemocraten (van Tanja van de Ven - Vogels uit Beek en Donk) verloren bijna 13 procent van de stemmen ten opzichte van vier jaar geleden, maar het CDA is na de VVD nog wel de derde partij in Laarbeek. FvD verloor bijna 12 procent in vergelijking met 2019 en kon in Laarbeek nog maar rekenen op 247 stemmen. Liefst 12 partijen pakten in Laarbeek meer stemmen dan een van de verrassende winnaars van vier jaar geleden. 

Hogere opkomst
Dit alles blijkt uit de voorlopige uitslag van de verkiezingen. In algemene zin is het het zeer goed nieuws dat het opkomstpercentage flink gestegen is. In Laarbeek maakte ruim 59 procent van de stemgerechtigden gebruik van het stemrecht. 5 procent meer dan de provinciale verkiezingen in 2019 en liefst 10 procent meer dan vorig jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Als de prognoses voor de Provinciale Staten in Brabant kloppen, dan zullen twee Laarbeekenaren een zetel krijgen. Marcel Berkvens namens BBB en Tanja van de Ven - Vogels voor het CDA.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding