Afbeelding
Foto: Daan Daniëls

Raad stemt tegen plan voor winkel en appartementen op plek wok Mariahout

Algemeen

Mariahout - De gemeenteraad zette donderdagavond een streep door de huidige plannen voor een gemakswinkel en appartementen op de plek van de voormalige wok en café Bo&Zo in Mariahout. Een ietwat verrassende wending op de weg naar het aantrekkelijker maken van die centrale plek in hartje Mariahout. Het college van burgemeester en wethouders moet hierdoor terug naar de teken- en rekentafel. Zeker is dat het plan voor transformatie van die plek flinke vertraging oploopt door het besluit.

Het plan voor een gemakswinkel en 18 appartementen op die plek kreeg 9 stemmen tegen en 8 voor. Mede door afwezigheid van PNL-raadsleden Wim van Dijk en Noek Maas werd het plan van tafel geveegd. PNL stemde namelijk als enige coalitiepartij vóór het plan. Aanwezigheid van de twee raadsleden had het plan waarschijnlijk groen licht gegeven.

Mede-coalitiepartijen DeWerkgroep en ABL stemden tegen het plan. Zij wilden middels een amendement het plan op punten aanpassen, maar kregen hiervoor geen meerderheid. Uiteindelijk stemden zij tegen het plan, vooral vanwege de financiële risico’s. De verwachting is namelijk dat de gemeente bij verkoop van deze locatie verlies gaat lijden. Ron Verschuren (ABL): “We gunnen de inwoners van Mariahout het allerbeste, een mooi nieuw appartementencomplex en een gemakswinkel. Dit alles heeft echter een prijs, een te hoge prijs. De door het college voorgestelde greep in de reserves grondexploitatie vinden wij onverantwoord hoog. Wij zijn voor het plan, maar niet voor dit prijskaartje. Gezien de geheimhouding op stukken kunnen wij de inwoners niet met bedragen uitleggen waarom wij dit financieel onverantwoord vinden. Nu willen we er voor zorgen dat er straks ook voldoende geld is voor plannen voor de vier kernen van Laarbeek.” DeWerkgroep schaarde zich ook achter deze verklaring. 

ABL en DeWerkgroep hebben samen 8 zetels. Omdat ook Linda Engels-Strijbosch namens de PvdA tegenstemde was een meerderheid tegen het plan. De PvdA maakt zich vooral zorgen over betaalbaarheid van de appartementen en het gebrek aan huur- en sociale huurwoningen. Ook vind die partij dat in plaats van 18 appartementen er bijvoorbeeld ook 34 op die plek zouden kunnen worden gebouwd. 

Het CDA stemde voor het plan ‘om de plannen in Mariahout niet te dwarsbomen’, maar had wel bezwaar tegen de hoeveelheid geheime stukken, die volgens Tanja van de Ven-Vogels besluitvorming lastig maken. Omdat ook OuderenAppèl - Hart voor Laarbeek voor stemde, werd het plan uiteindelijk met 9 tegen stemmen tegen en 8 voor van tafel geveegd.