Afbeelding
Foto: Martin Prick

Historische schepen afgemeerd bij Sluis V in Lieshout

Algemeen Foto/Video

Lieshout - Bij Sluis V aan het Achterbosch in Lieshout liggen een twaalftal historische vaartuigen afgemeerd. Deze schepen waren zondag 14 mei voor iedereen te bezoeken. 

In 2016 was er een groot feest omdat het 100 jaar geleden was dat de eerste schop in de grond ging voor het kanaal. Onlangs, op 4 april 2023, was het 100 jaar geleden dat het kanaal helemaal klaar was. De gezamenlijke heemkundekringen van Laarbeek besloten daarom om hier nadrukkelijk bij stil te staan.


Van maandag 15 mei tot en met woensdag 17 mei is er voor de kinderen van groep 7 en 8 van alle basisscholen van Laarbeek alle gelegenheid om kennis te maken met nog varend historisch erfgoed.

Naast de bezichtiging van de vaartuigen zijn in de vaartuigen twee tentoonstellingen aanwezig. In het grootste schip de ‘Terra Nova’ (50 meter lang uit 1929) is een tentoonstelling aanwezig over het ontstaan, de geschiedenis en het belang van het kanaal. Naast plezier- en beroepsvaart zijn ook zaken als duurzaamheid en milieu-aspecten steeds belangrijker geworden. Denk hierbij aan het vervoer van bulkgoederen over het water, wat in de praktijk de inzet van vele vrachtauto’s bespaard.

Het IVN was aanwezig met een tentoonstelling over natuur in en rond het water. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding