De rotonde op de N279 tussen Boerdonk en Beek en Donk, waar het tankstation op het rechtse perceel zal worden gevestigd.
De rotonde op de N279 tussen Boerdonk en Beek en Donk, waar het tankstation op het rechtse perceel zal worden gevestigd.

Steeds meer duidelijk over nieuw tankstation Bosscheweg

Algemeen

Beek en Donk - Dat er een nieuw tankstation komt bij de Bosscheweg in Beek en Donk (bij de rotonde bij Boerdonk) is al bekend. Nu wordt ook steeds meer duidelijk over wat er precies op die plek gaat komen. Zo komt er bijvoorbeeld als enige van de weinige plekken in de regio een waterstof-tankpunt.

Het nieuwe tankstation aan de Bosscheweg is de vervanger van het huidige tankstation van Vissers (’Jo van Hout’) op de hoek Pater Vogelstraat/Heuvelplein in het centrum van Beek en Donk. Al in 2017 werd aangegeven dat de eigenaar wil verhuizen naar de Bosscheweg waar meer ruimte is en meer verkeer dat over de N279 rijdt gebruik kan maken van het tankstation. Tegelijkertijd moeten op de achtergebleven plek in het centrum van Beek en Donk zes levensloopbestendige woningen worden gebouwd. 

De gemeenteraad bespreekt volgende week de plannen voor de realisatie van het tankstation, dat tussen het kanaal en de Bosscheweg komt te liggen. Er is geen directe aftakking op de N279, maar automobilisten zijn binnen enkele seconden op de doorgaande weg van Asten naar Veghel. 

Snellaadpunten
Bij het nieuwe tankstation komen vier tankpunten voor Euro 95, Diesel, Diesel High Speed, Adblue, blauwe diesel (duurzame diesel) en waterstof. LPG zal niet meer verkrijgbaar zijn daar. Bovenop het dak van het tankgedeelte komen zonnepanelen te liggen. Ook komen er vijf snellaadpunten voor elektrische wagens.

Natuurlijk komt er ook een tankshop op de nieuwe locatie. In de huidige plannen krijgt deze een oppervlakte van 283 vierkante meter bruto bedrijfsoppervlak. Hierin is onder meer ruimte voor een bakkerij, zitgedeelte, kassabox, kantoor, magazijn/opslagruimte, toiletten, keuken en een vries- en koelcel.

Wasboxen
Naast de tankshop zullen ook 5 wasboxen gerealiseerd worden en een wasstraat van 307,5 vierkante meter. Er wordt verder ook nog voorzien in 4 stofzuigerplaatsen. En er moet een reclamemast komen van maximaal 12 meter hoog, met het logo van het tankstation. En tevens komen er ook parkeerplaatsen, 29 in totaal. Van het totale gebied zal 27 procent (6951 vierkante meter) verhard worden en blijft het grootste gedeelte onverhard. Al het verkeer zal zich via een éénrichtingsstructuur over het terrein moeten bewegen. Er zijn twee specifieke opstelplaatsen voor vrachtauto’s/bestelbussen die het tankstation resp. de tankshop bevoorraden.

Momenteel is nog niet duidelijk hoe de herstructurering van de N279 eruit gaat zien. Omdat het tankstation geen directe aansluiting heeft op deze weg, moet het in de toekomst altijd mogelijk zijn om goed aan te sluiten op de Bosscheweg en de op- en afritten van de N279. 

In de commissie ruimtelijke zaken wordt komende dinsdag het plan besproken, waarna er eventueel in de raadsvergadering van begin oktober een beslissing over genomen kan worden.