Afbeelding
Foto: Tom Ruis

Zondebokken; de bioscoopfilm met een Beek en Donks tintje

Algemeen

Beek en Donk - Zondebokken beleefde vorige week zijn première in de Vue in Kerkrade. Sindsdien hebben duizenden Limburgers deze opmerkelijke film aanschouwd. Zondebokken is een historische dramafilm die zich afspeelt in de 18de eeuw. Het gaat over twee gerechtsdienaars die een beruchte Bokkenrijdersbende moeten oprollen.

In een filmwereld waar subsidies van het Filmfonds de norm zijn, waagde het team van Rockmar Production, dat Zondebokken heeft geproduceerd, zich onafhankelijk op het witte doek. Met minimale financiële steun en de scepsis van de industrie is het resultaat indrukwekkend. Deze productie, die normaal miljoenen zou kosten, werd mogelijk gemaakt door een toegewijde en welwillende cast en crew, gesteund door crowdfunding die voornamelijk werd besteed aan catering tijdens de draaidagen.

Regisseur Rocky Grispen heeft vier jaar gewijd aan de realisatie van Zondebokken. Timo van Lierop uit Beek en Donk, die gedurende 33 draaidagen in 2022 meewerkte, benadrukt de bescheiden omstandigheden waarin de film tot stand kwam. Met een kleine, jonge crew en minimale middelen gebruikten ze hun eigen apparatuur, in schril contrast met de gebruikelijke vrachtwagens vol licht op een filmset. Na de opnames volgde intensieve postproductie, met Nick Janssen uit Gemert die gedeeltelijk verantwoordelijk was voor de montage en Frans Suijs uit Beek en Donk voor de indrukwekkende color grading. Hoewel tijdrovend, vormden deze stappen de cruciale elementen die de film maakten of kraakten. 

Bij de premières waren bekende namen zoals Huub Stapel en Stijn Coninx aanwezig, laatstgenoemde met een Oscar-nominatie op zijn naam. Huub Stapel, onder de indruk van het schouwspel, merkte op: “In 33 dagen, voornamelijk in het weekend, hebben ze dit gecreëerd. Het lijkt wel alsof het miljoenen heeft gekost. Ongelofelijk wat een inspanning.” Vanaf vrijdag 1 december kunnen filmliefhebbers ook in de Cacaofabriek in Helmond genieten van Zondebokken. Voor meer informatie over de film: www.zondebokken.nl

Rocky Grispen (regisseur), Marlie Heymans (producent) en Timo van Lierop (lichtman en camera assistent)