Ondertekening van het convenant
Ondertekening van het convenant

Cameratoezicht moet veiligheid vergroten op Bemmer IV

Algemeen

Beek en Donk - Beveiligingscamera’s moeten er binnenkort voor zorgen dat dieven niet meer zo makkelijk hun slage kunnen slaan op bedrijventerrein Bemmer IV in Beek en Donk. De camera’s worden nu geplaatst en zijn snel operationeel.

Het was al langer de wens van het parkmanagement en de bedrijven op Bemmer IV: de plaatsing van beveiligingscamera’s in de openbare ruimte. Omdat op Bemmer IV nagenoeg geen bewoning is, is het voor criminelen eenvoudiger om ‘s avonds en in het weekend er hun slag te slaan. Met de camera’s wordt het de dieven in ieder geval een heel stuk moeilijker gemaakt. 

“Dit is zeker een mooie mijlpaal”, zegt Niels Rutten, parkmanager van de bedrijventerreinen in Laarbeek. “Van de camera’s moet ook een preventieve werking uitgaan, dat dieven minder snel hun kans gaan wagen hier. Daarnaast is er ook een proactieve werking omdat de camera’s live uitgelezen kunnen worden en ook als diefstallen zijn gepleegd, of pogingen tot inbraak, kunnen de beelden achteraf uitgelezen worden en aan de politie worden overhandigd.” 

Convenant met gemeente
Hiervoor heeft parkmanagement een convenant afgesloten met de gemeente Laarbeek en Stichting Parkmanagement Laarbeek. In het convenant is onder meer juridisch vastgelegd dat de beelden opgeslagen mogen worden en ook aan de politie kunnen worden overhandigd. “De wens voor plaatsing van de camera’s is er al jaren en geldt eigenlijk voor alle terreinen in Laarbeek”, legt Niels uit.

Op Bemmer IV is nagenoeg geen bewoning en daarom is dit bedrijventerrein uitermate gevoelig voor inbraak en diefstal. De camera’s draaien straks 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Via een beveiligde glasvezelkabel zijn ze verbonden met het Regionaal Veligheidslab op de Automotive Campus in Helmond. In de weekenden en op feestdagen is deze live bemand waardoor er nog sneller ingegrepen kan worden bij verdachte situaties. 

Belangrijke stap
“Het is redelijk uniek. In Nederland zijn er niet zoveel plekken waar beveiligingscamera’s op bedrijventerreinen live bekeken worden”, geeft Niels aan. Als parkmanager is hij uitermate blij dat nu deze stap gezet wordt. “Dit is echt een belangrijke stap. Het draagt ook bij aan het veiligheidsgevoel van ondernemers. We gaan ook monitoren van wat doet het nu.” De hoop is dat na de aanleg op Bemmer IV ook op andere bedrijventerreinen in Laarbeek beveiligingscamera’s in de openbare ruimte worden aangelegd. “Bij gebleken succes gaan we met de gemeente in overleg om te kijken of ook andere bedrijventerreinen in aanmerking komen. De snelste kans hiervoor is op de Stater in Lieshout.” Hier brak enkele weken terug een grote brand uit op een bedrijvenlocatie, die vermoedelijk is aangestoken.

Ondanks de aanwezigheid van de camera’s roept Niels ondernemers op om verdachte situaties altijd te blijven melden bij de politie. “Daar hameren we altijd op. Niet alleen diefstallen en inbraken melden, maar ook pogingen tot. Alleen op basis van meldingen kunnen we ook echt monitoren van wat de camera’s doen.” Dat het nodig is, is nog altijd duidelijk, zegt Niels. “Enkele weken terug zijn op Bemmer IV bij een bedrijf in aanbouw enkele honderden liters diesel gestolen uit machines die er stonden. Met camera’s heb je dan toch een veel grotere kans dat je de daders sneller kunt opsporen.” 

De camera’s worden momenteel geplaatst en binnen enkele weken zijn ze operationeel. 

Overzichtsfoto van Bemmer IV