Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Wonen op een unieke plek in Aarle-Rixtel

Bouwen & Wonen

Aarle-Rixtel - Regelmatig hebben Jacqueline Swinkels en Elle Donkers nieuwsgierige mensen voor de ramen staan. Of mensen die ‘zomaar’ even in de tuin staan om te ‘blieken’. Swinkels en Donkers wonen dan ook op een unieke plek in Aarle-Rixtel: de voormalige openbare basisschool De Driehoek aan de Jan van Rixtelstraat. 

Het pand stond enkele jaren leeg voordat de school gesplitst werd en er vier woningen van werden gemaakt. Donkers en haar gezin wonen in het ene hoekhuis, waar groep 3,4,5 en 6 les kregen. Het gezin van Swinkels woont op de andere hoek. "Hier zaten voorheen de groepen 1,2 beneden en groep 7 en 8 boven. Het is ook wel grappig dat alle drie mijn kinderen hier op school hebben gezeten.”

De school werd zo’n 20 jaar geleden neergezet op de plek van de oude rolschaatsbaan, naast de gymzaal aan de Jan van Rixtelstraat. De bedoeling was toen al dat er te zijner tijd woningen van werden gemaakt. "Het is gebouwd als woning, maar gebruikt als school”, verduidelijkt Swinkels. Nadat de gemeente het gebouw verkocht had, werden er scheidingswanden geplaatst en waren de vier woningen daar. Donkers was al zo’n drie jaar bezig om een van de woningen te kopen, vanaf het moment dat de gemeente Laarbeek kenbaar maakte het verkooptraject te starten. "De aanhouder wint”, vertelt ze trots. Swinkels en haar man liepen eerder dit jaar langs de oude school van hun kinderen en een dag later waren ze eigenaar van een van de twee hoekhuizen. Zo kan het verkeren. Er moet nog het een en ander gebeuren om de huizen helemaal ‘af’ te maken. In beide woningen blijven wel details van de oude school behouden. Zo is er bij elke woning bij de trap een groot cijfer te zien. Donkers heeft 1, Swinkels 4. Swinkels heeft een oude deur van de wc’s behouden en zo zijn er meer fraaie details te zien bij beide. Donkers noemt de kamer waar vroeger de directrice zat nog altijd de directricekamer en in de oude sporthal komt een basketbalnet voor haar zoon te hangen.

Swinkels is van plan om als de verbouwing helemaal achter de rug is, toch enkele nieuwsgierigen binnen te laten. "Ik heb namelijk afgesproken dat de oude leerkrachten van de school even mogen komen kijken.”

Afbeelding
Afbeelding